AIAliitto_blogikuva

Hoida ikääntynyttä ihoa oikein

Miltä ihosi tuntuu juuri tänään? Iho kertoo tarinaa eletystä elämästä ja muodostaa ainutlaatuisen kuvan kaikesta kokemastamme. Kun iho voi hyvin, niin sen olemassaoloa ei juuri huomaa, mutta jos iho oireilee niin olo voi muuttua kurjaksi.

Ihon ikääntyessä erilaisten iho-oireiden ja ihosairauksien yleisyys lisääntyy. Iän myötä iho ohentuu ja keramidien tuotanto vähenee. Ikääntynyt iho kuivuu ja voi alkaa kutista, hilseillä ja halkeilla.

Aineenvaihdunnalliset muutokset sekä elämän aikana nautittu uv-säteily sekä muut sairaudet voivat lisätä erilaisia iho-ongelmia. Kaikki nämä muutokset voivat vaikuttaa siihen, miltä oma iho tuntuu ja minkälaista sen kanssa on elää.


Ennaltaehkäisy on helpompaa ja halvempaa

Keho muuttuu vuosien myötä. Iho ei ole tästä mikään poikkeus. Vaikka iho olisi aiemmin kestänyt mitä vaan ja ihonhoidolle ei olisi tarvinnut uhrata ajatustakaan, niin viimeistään eläkeiän kynnyksellä on hyvä pysähtyä pohtimaan omia ihonhoitotapoja ja -tottumuksia. 
Ihonhoidossa pätevät samat lainalaisuudet kuin muussakin terveydenhoidossa. Ennaltaehkäisy on aina helpompaa ja halvempaa kuin ongelmien hoito.


Miten ikääntyvää ihoa olisi hyvä hoitaa?

Hellävaraisesti, arvostaen ja ihosta huolta pitäen. Iho kaipaa lempeää kosketusta ja armollista katsetta. Sen muutoksia kannattaa tarkkailla. Mahdollisia ihomuutoksia tai pitkään jatkuneita iho-ongelmia ei kannata jäädä seuraamaan liian pitkäksi aikaa.  Ikääntyvä iho pitää säännöllisyydestä ja rutiineista, joten nyt on hyvä hetki luoda sellaisia.


Minkälaiset rutiinit sopivat ikääntyvälle iholle?

Ihon säännöllinen kosteutus perusvoiteella ennaltaehkäisee ihon kuivumista ja kutinaa sekä ihorikkoja ja ihoinfektioita. Ihon oireilua tai ärsytystä lisääviä tekijöitä kannattaa pyrkiä välttämään. Ongelmatilanteissa kannattaa käydä mieluummin lääkärin arviossa, kuin jäädä pitkäksi aikaa seuraamaan oireita.

Ennaltaehkäisy vaatii toistoja. Säännöllinen pesu ja rasvaus perusvoiteilla kannattaa myös silloin, kun iho ei oireile. Iän ohentamaa ihoa on hyvä käsitellä aiempaa hellävaraisemmin.

Atooppinenkin ja kuiva iho kaipaa säännöllistä vesipesua. Saippua kannattaa vaihtaa miedompiin pesunesteisiin. Pesunesteen sijaan voi käyttää kevyttä perusvoidetta, jolla voi pestä myös kuivan, kutiavan päänahan.

Vanheneva iho pitää miedoista löylyistä. Saunan lämmössä verenkierto vilkastuu, jolloin ihon aineenvaihdunta paranee. Ihon kuivaus taputtelemalla pehmeällä pyyhkeellä pesun jälkeen sopii herkälle iholle. Perusvoide kannattaa levittää kuivauksen jälkeen vielä kostealle iholle.


Mitä tehdä, jos iho oireilee hyvästä hoidosta huolimatta?

Jos iho oireilee niin silloin kannattaa tehdä tarkka tilannearvio. Monesti ammattilaisen apu voi auttaa eteenpäin, välillä avuksi riittää ihonhoitotuotteiden vaihto, joskus tarvitaan avuksi lääkkeitä ja lääkärin arviota. Vertaistukea kannattaa myös hyödyntää.


Katariina Ijäs 
Allergia-, iho- ja astma-asiantuntija, Allergia-, iho- ja astmaliitto


Allergia-, iho- ja astmaliiton järjestämää Ihoviikkoa vietetään 6.–12.11. teemalla Ihorauha. Kampanjan avulla levitetään tietoa ihosairauksista ja tehdään näkyväksi ihosairauden tai palovamma vaikutuksia yksilön elämään. Viikon aikana liiton jäsenyhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia, tarjoavat tietoa, neuvontaa ja vertaistukea.