Thumbnail

Innostutaan kulttuurista!

Tämä blogikirjoitus on osa vuosina 2018–2021 toteutettua Kulttuuria kaiken ikää -toimintaa, jonka tavoitteena oli ikäihmisten yhteisöllisyyden lisääminen heidän omissa paikallisyhteisöissään. 

Ystävien kanssa taidenäyttelyssä käynti, yhteisloimen luominen, paikallisessa karaokekerhossa laulaminen, harrastajateatterin harjoituksiin osallistuminen, e-urheilujoukkueen kanssa pelaaminen, lukupiirin kirjasta keskusteleminen tai kokkaaminen porukalla. Esimerkiksi nämä kaikki ovat kulttuuria. Ja esimerkkejä voisi keksiä loputtomasti lisää. 

Kulttuurin tekijöitä ja kokijoita yhdistää ainakin kiinnostus, jopa innostus aiheeseen, sekä halu käyttää aikaansa kulttuurin parissa. Toisin sanoen vapaaehtoisuus. Eihän ketään neulomisesta innostunutta tarvitse pakottaa ottamaan puikkoja käteen tai shakinpelaajaa kaivamaan lautaa ja nappuloita esille. Päinvastoin, varmasti suurin osa ihmisistä käyttäisi mieluiten aikansa jonkin rakkaan kulttuuriharrastuksen parissa. 

Omaa innostusta ja tietotaitoa on syytä myös jakaa eteenpäin. Porukalla tekeminen ja kokeminen on palkitsevampaa: saman tyyppiset asiat kiinnostavat todennäköisesti myös muita ihmisiä ja innostus tarttuu helposti harrastajalta toiselle. Mukaan voi pyytää myös asiaan vähemmän vihkiytyneitä ihmisiä, jotka oppivat joukon mukana. Kulttuuria kannattaa myös viedä niiden luo, jotka eivät itse pääse nauttimaan kulttuurista: joko palvelukeskuksiin tai vaikkapa kotiympäristöön. Pienikin palanen kulttuuria ja ennen kaikkea sosiaalinen kanssakäyminen voi antaa valtavasti lisävirtaa ihmiselle.

Mitä tahansa toimintaa on helpompi luoda ja kehittää, jos idea ja halu lähtee tekijöistä itsestään. Uuden kulttuuritoiminnan kehittämisessä tarvitaankin kaikkien apua. Mikäli koet, että omassa yhteisössäsi olisi tarvetta jollekin tietynlaiselle kulttuuritoiminnalle tai mikäli sinulla itselläsi on ajatus siitä, millaista toimintaa haluaisit toteuttaa ryhmässä, niin rohkeasti vaan tarttumaan toimeen! Tarvittaessa apua toiminnan käynnistämiseen saa Eläkeliitosta, mutta tärkeintä on, että halu tehdä, kokea ja olla mukana lähtee ihmisistä itsestään.

Jussi Hietala

Thumbnail