Thumbnail

Kerro toiminnasta netissä!

Nettiopastusta kahvikupin äärellä

Maistuisiko kupponen kuuma ja tilkkanen tietotekniikkaa? Nyt se on mahdollista, kun tulet torstaisin pullantuoksuiseen Nettikahvilaan Tammelan Pappilaan.

Eläkeliiton Tammelan yhdistyksellä oli viime syksynä tietotekniikkakurssi, johon osallistui 33 innokasta ja opinhaluista henkilöä. Kurssitilat olivat hyvät, ja paikkakin oli sopivan keskellä kunnankeskustaa, mutta hankaluutta tuottivat jyrkät portaat, joita pitkin kiivettiin toiseen kerrokseen. Etsinnässä oli helppokulkuisemmat tilat, että pääsisimme jatkamaan tietotekniikan opiskeluamme.

Pohdimme yhdistyksen hallituksen kokouksessa tilaongelmaa, jolloin Tammelan seurakunnan diakonissa Irene Alhanen totesi, että heillä on tilat ja kahvila Pappilassa, vain netti puuttuu. Parissa minuutissa sovimme, että perustetaan yhteistoiminnassa Nettikahvila. Kahvilaa pyörittää Intro työpaja, josta saimme opastajajoukkoomme osaavan it-insinööri Jannen, ratkomaan teknisiä- ja laiteongelmia. Yhteensä meitä vapaaehtoisia nettiopastajia on noin kymmenen.

Kuva kannettavasta tietokoneesta

Avajaiset

Nettikahvilan avajaiset olivat 19.4. torstaina. Paikalla oli parikymmentä henkilöä, joiden kanssa pohdimme älykännykän, tabletin ja kannettavan tietokoneen kanssa esiin tulleita haasteita. Kahvila on kaikille avoin. Se on auki maanantaina, tiistaina ja torstaina klo 10-14. Kahvi ja pulla maksavat yhteensä euron. Opastus on maksutonta.

Opastusta on toukokuun loppuun saakka torstaisin klo 10-14 välillä, tähän ainakin pyrimme. Vapaaehtoisia nettiopastajia on vaihtelevasti paikalla. Tule mukaan opastamaan, kaikkea ei tarvitse ostata, otetaan yhdessä selvää ja opetellaan. Sinun ei siis tarvitse olla tietotekniikka-alan ammattilainen, vaan autamme toisiamme tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin, vertaisesti. Nettiopastaminen on vapaaehtoistoimintaa.

Reseptit

Tietotekniikan oppaita on runsaasti, mutta varsinkin vasta-alkajalle ne saattavat olla haasteellisia ymmärtää. Niinpä teemme omia reseptejä, bittireseptejä.

Jokainen kirjoittaa ja piirtää vihkoonsa, muistinsa tueksi, vaihe vaiheelta, miten joku toiminto tehdään tai, mitä näppäintä pitää painaa, että tulee vaikkapa euron merkki (€). Näin saamme pikku hiljaa aikaiseksi käytännönläheisen oppaan, johon on hyvä palata, jos muisti täyttyy ja joku asia unohtuu.

Kuva vihkosta, johon on kirjoitettu bittireseptejä

Hyvä resepti, parempi mieli!

Teksti: Kaisa Sorola

(Nettiopastaja ja tietotekniikan kouluttaja, Eläkeliiton Tammelan yhdistys ry)

 

PS. Internetissä kannattaa julkaista juttuja, tarinoita, tiedotteita ja mainoksia, koska se on kustannustehokas, nopea ja helppo tapa saada "sana kiirimään". Esimerkiksi tämä juttu julkaistiin nettisivuilla, sitä jaettiin sosiaalisissa medioissa: Facebookissa ja Twitterissä, josta sitä jakoivat monet muut tahot edelleen omille kontakteilleen ja kohderyhmilleen tiedoksi. Internet ja sosiaaliset mediat ovatkin erinomaisia työkaluja tehdä omaa ja muiden toimintaa näkyväksi.