nainen kutoo

Kohtaamisia maailmalla

Joka päivä kohtaamme useita erilaisia ihmisiä monissa arjen tilanteissa kaupassa, bussissa, kadulla, harrastuksissa. Ihmiset kulkevat ohitsemme satunnaisesti, toiset heistä lähes päivittäin. Tervehdimmekö heitä tässä lyhyessä kohtaamisen hetkessä? Pysähdymmekö kysymään mitä kuuluu tai miten voit? Todennäköisesti emme. Vastaantulijoiden tervehtiminen ei ole suomalaisille tyypillistä, kulttuurisidonnaisille tavoillemme ominaista toimintaa. Tässä kohtaa kiire on usein meille ja yksi koko länsimaiselle kulttuurille ominainen tapa selittää tapaamme toimia. Mitä jos toimisimmekin toisin?

Mieti hetki toisenlaista maailmaa. Maailmaa, jossa ihmisillä ei olisikaan aina niin kiire vaan ehtisimme pysähtymään hetkeksi ja todella kohtaamaan toisemme. Tervehtimään toisiamme, kysymään kuulumisia ja antamaan huomiota toiselle ihmiselle. Miten suuren muutoksen tämä pieni kohtaamisen hetkeen pysähtyminen voisikaan tuoda meidän jokaisen elämään.

Tällaisessa pitkien tervehdysten ja toivotusten hetkessä ehdit todella pysähtyä, katsoa ja nähdä toisen ihmisen.

Monissa kulttuureissa on tyypillistä tavatessa vaihtaa pitkät tervehdykset, joissa normaalin Hei mitä kuuluu -lisäksi, tiedustellaan henkilön itsensä, hänen perheenjäsentensä ja vanhempiensa hyvinvointia sekä toivotetaan hyvää elämää ja siunausta kaikille. Tällaisessa pitkien tervehdysten ja toivotusten hetkessä ehdit todella pysähtyä, katsoa ja nähdä toisen ihmisen. Antaa merkityksellisyyden tunteen juuri tälle kohtaamiselle.

Tällaisessa maailmassa saan itse elää aina kun olen Länsi-Afrikassa Gambiassa. Lähes jokainen vastaani tuleva ihminen katsoo minua silmiin, hymyilee ja tervehtii: ”Hello, how are you?” Hei, mitä kuuluu? tai sanomalla ”Al-salamu alaikum” Rauha kanssanne. Joskus tervehdys jatkuu kysymyksillä perheen ja vanhempien hyvinvoinnista ja niin edelleen. Ja lopuksi toivotetaan: ”Have a nice day!” Mukavaa päivää. Gambiassa ihmisillä tuntuu aina olevan aikaa pysähtyä tähän lyhyeen kohtaamisen hetkeen. Aikaa osoittaa, että näen sinut ja olet tärkeä.

Tervehtiminen, kulttuurisidonnaiset tavat ja niiden merkityksen ymmärtäminen ovat tärkeää kulttuurien välisissä kohtaamisissa. Nämä pienet huomion osoitukset osoittavat keskinäistä arvostusta ja kunnioitusta toisiamme ja toistemme kulttuurillisia tapoja kohtaan.

Suurimassa osassa länsimaita tiukka kädenpudistus ja katsekontakti tulkitaan lämpöisenä tervehdyksenä, näin ei kuitenkaan ole kaikkialla maailmassa.

Paikallisten tervehtimistapojen tunteminen ja ymmärtäminen ovat ensimmäisiä askeleita merkityksellisen kontaktin luomisessa ihmisten kesken olitpa sitten missä päin maailmaa tahansa. Suurimassa osassa länsimaita tiukka kädenpudistus ja katsekontakti tulkitaan lämpöisenä tervehdyksenä, näin ei kuitenkaan ole kaikkialla maailmassa.

Maailmalta löydät tyypillisiä ja myös vähemmän tyypillisiä tapoja tervehtiä. Tyypillisiä, ja monille ainakin elokuvista tuttuja tapoja ovat meillä käytetyn kädenpudistuksen lisäksi halaukset ja poskisuudelmat, jotka ovat tuttuja erityisesti ranskalaisten ja lattarimaiden ihmisten keskuudessa. Tyypillisiä ovat myös erilaiset kumarrukset intialaisten ja thaimaalaisten tapaan, hiukan erilaisin variaatioin tilanteen ja kunnioituksen osoituksen mukaan. 

Niitä taas ehkä hiukan vähemmän tyypillisiä ovat esimerkiksi nenien yhteen hierominen Qatarin ja Jemenin tapaan. Uuden Seelannin Maorit taas tervehtivät nenällä ja otsalla koskettaen, joka heille tarkoittaa “henkäyksen jakamista”. Joidenkin tiibetiläisten tapa tervehtiä kieltä näyttämällä perustuu tarinaan julmasta kuningas Lang Darmasta, jolla sanottiin olevan musta kieli. Tiibetiläisille kielen näyttäminen on osoitus hyvistä aikeista ja se todistaa, että henkilö tulee rauhassa ilman mustaa kieltä.

Zimbabwessa ja Mosambikissa taputetaan käsiä tavatessa ja tervehtiessä. Grönlannissa läheisten kanssa tervehditään painamalla nenä ja ylähuuli vasten toisen poskea tai otsaa ja nuuhkaistaan. Kun taas Oseanian Tuvalussa painetaan poski poskea vasten ja vedetään syvään henkeä. Tämä on tyypillinen Polynesialainen tapa tervehtiä vierailijoita. 

Jos et tiedä miten toimia tai olet epävarma, muista tämä: Ei kysyvä tieltä eksy.

Tervehtimisen lisäksi myös muilla eleillä ja ilmeillä on erilainen merkitys eri puolilla maailmaa. Hymy on universaali ystävällisyyden osoitus, mutta joissain aasialaisissa kulttuureissa hymyily virallisen esittelyn aikana voidaan tulkita myös epäkunnioituksen merkkinä. Kuulostaako haastavalta? Ei huolta, virheitä tapahtuu ja se on ihan ok. Jos et tiedä miten toimia tai olet epävarma, muista tämä: Ei kysyvä tieltä eksy.

Tervehtimisen tavat voivat vaihdella paljon niin eri kulttuurien kuin perheen ja ystävien kesken. Meistä jokainen luo oman tervehtimiskulttuurinsa ja tapansa sen mukaan mikä meille itsellemme on luontevaa.

Me olemme jokainen oman kulttuurimme ja tapojemme oppaita muualta tulleille. Samoin kuin muut ovat meille, kun kohtaamme heitä täällä tai vieraillessamme heidän kotimaassaan. Jaetut kokemukset opettavat ja yhdistävät meitä. Avoimuus ja uteliaisuus, sekä rohkeus ja halu oppia ovat keskeisiä ja tärkeitä ominaisuuksia kulttuurien välisissä kohtaamisissa.

Anu Kytömäki

Anu Kytömäki_web
Projektipäällikkö
anu.kytomaki@elakeliitto.fi