nainen kutoo

Kun maahanmuuton syynä on rakkaus

Kun ajattelet sanaa maahanmuuttaja, mitä se tuo sinulle mieleen? Pohjautuuko mielikuvasi median luomaan kuvaan vai omaan kokemukseen todellisesta kohtaamisesta? Maahanmuuttaja käsitteenä on monimutkainen. Sana kätkee sisäänsä erilaisia ihmisiä ja monenlaisia tarinoita. On heitä, jotka ovat paenneet toiseen, itselleen vieraaseen maahan tietämättä mikä heitä odottaa. On heitä, jotka ovat rakastuneet ja päätyneet muuttamaan rakkauden perässä maailman ääriin aloittamaan uutta elämää. On myös heitä, jotka kantavat käsitettä harteillaan, vaikka ovat syntyneet ja kasvaneet Suomessa. Yksi tekijä on kuitenkin yhteinen. Maahanmuuttaja on nimitys, joka ei tunnu koskaan jättävän sen saanutta ihmistä.

Tiesitkö, että tilastollisesti suurin syy maahan muuttoon on perhe ja rakkaus?

Tiesitkö, että tilastollisesti suurin syy maahan muuttoon on perhe ja rakkaus? Moderni teknologia mahdollistaa yhteydenpitämisen vaivattomasti ympäri maailmaa ja liikkuminen maasta toiseen tapahtuu helposti. On siis helppo löytää ja kohdata uusia ihmisiä eri puolilta maailmaa. Näin tutustutaan ja rakastutaan. Sen jälkeen mietitään mihin rakennetaan yhteinen elämä ja tulevaisuus.

Rakastuminen on ehkä se helpoin ja mukavin vaihe. Usein ajatellaan, että rakastuminen ja halu elää yhdessä riittää, kun haluaa saada oman rakkaansa Suomeen. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole. Vaaditaan lomakkeiden täyttöä, perusteluja, todistelua ja monenlaisia dokumentteja oleskelulupaprosessin käynnistämiseksi Maahanmuuttovirastossa. Niin, ja sitä kärsivällisyyttä tietenkin.

Oletko koskaan ajatellut, millainen prosessi on oleskeluluvan hakeminen Suomessa?  

Oletko koskaan ajatellut, millainen prosessi on oleskeluluvan hakeminen Suomessa?  Usein voi tuntua siltä, että ihmiset vain kävelevät rajan yli ja aloittavat uuden elämänsä täällä. Se on kaukana todellisuudesta. Oleskeluluvan hakeminen vaatii rahaa, todellisen laissa määritellyn syyn, joka oikeuttaa maassa oleskelun ja oman parisuhteen olemassaolon perustelemisen viranomaisille, jotka tekevät päätöksen siitä onko teidän rakkautenne ja suhteenne todellinen vai ei. Maassa, jossa ihmisillä on itsemääräämisoikeus, mahdollisuus valita oma puolisonsa, elämänkumppani ja tapansa elää tällaiseen prossiin joutuminen on vierasta ja ahdistavaa.

Miksi sitten tullaan juuri Suomeen? Siihen on varmasti monia syitä. Tärkeimpinä mainitaan turvallisuus, puhdas ilma ja meitä kaikkialla ympäröivät metsät. Rakkauden perässä Suomeen muuttaneille maa tarjoaa usein paremmat mahdollisuudet tulevaisuudelle opiskelun ja työn puolesta kuin moni muu maa. Suomi on myös hyvä paikka perustaa perhe ja tarjota lapsille turvallinen elinympäristö sekä koulutus.

Ja kun lopulta saadaan oleskelulupa, niin siitä vasta alkaa todellisen elämän rakentaminen.

Millaisia haasteita rakastuneet sitten kohtaavat? Kun on ensin selvitetty viranomaisille, että kyseessä on tosiasiallinen rakkauteen perustuva parisuhde, joka täyttää vaaditut ehdot. Odotettu oleskelulupaa parista vuorokaudesta yhdeksään kuukauteen, joskus jopa pidempään, turhautuneena tietämättä odotusajan todellista kestoa. Ja kun lopulta saadaan oleskelulupa, niin silloin vasta alkaa todellisen elämän rakentaminen. Pitää oppia kieli, hankkia töitä, omaksua yhteiskunnan tavat ja käytännöt, sopeutua ja osallistua, olla motivoitunut ja avoin mahdollisuuksille. Integroitua. Oppia niin sanotusti "maan tavoille".

Entä sitten ympäristö ja muut ihmiset? Hyväksytäänkö suhde ulkomaalaisen kanssa lähipiirissä? Kohtaako pari ennakkoluuloja, syrjintää jopa rasismia? Pitääkö joka paikassa perustella syitä yhdessä ololle, todistella rakkautta todeksi vieraille ihmisille? Ja sitten se kaikki muu. Löytyykö työpaikka? Opitaanko kieli? Integroidutaanko suunnitellusti?

Ja yhtenä päivänä vaan huomataan, että elämä on asettunut uomiinsa. Tehdään töitä, maksetaan veroja ja laskuja kuten kaikki muutkin. Päivitellään pimeyttä ja kylmyyttä, tai ehkä nautitaan siitä. Sanotaan sujuvasti: ”Moi, mitä kuuluu?” ja kun puhutaan kodista, tarkoitetaan Suomea.

Anu Kytömäki

Anu Kytömäki_web
Projektipäällikkö
anu.kytomaki@elakeliitto.fi