Thumbnail

Mistä portista nettiin?

Luultavasti et juuri edes ajattele, miten olet vuorovaikutuksessa yhteiskunnassa. Miten hoidat esimerkiksi raha-asiasi: käytkö pankissa, maksatko laskut verkkopankissa… Millä tavalla olet yhteydessä läheisiisi – niihin jotka eivät ole fyysisesti lähellä? Lähetätkö sähköpostin tai soitatko esimerkiksi videopuhelun? Entä miten seuraat, mitä maailmassa tapahtuu, vilkaisetko kännykästäsi uutisia, avaatko nettitelkkarin tai tavallisen?

Maailma on salakavalasti muuttunut ympärillämme, mutta onneksi meillä on mahdollisuus valita itsellemme sopiva tapa olla mukana. Kukin löytää oman tiensä nettiin omien tarpeidensa ja kiinnostuksenkohteidensa pohjalta. Porttiteoria toimii netinkin kanssa. Usein se lähtee liikkeelle viattomasta Skype-puhelusta kaukana asuvan tuttavan kanssa tai Facebook-tilin avaamisesta, jotta voi nähdä sukulaislasten viimeisimmät valokuvat. Sitten sitä huomaakin, että monia arjen asioita on helppoa hoitaa kännykän avulla. Tulee esimerkiksi tarkistettua bussiaikataulut tai viimeisimmät urheilu-uutiset. Älypuhelimesta saattaa löytää vaikkapa askelmittarin tai koukuttavia pelejä.

Kun nettipalvelujen käyttö on vakiintunut osaksi omaa arkea, saattaa huomata, että asioihin voi myös vaikuttaa sitä kautta. Monet uutiset tulevat lähemmäksi sosiaalisen median (tuttavallisemmin: somen) kautta. Jos huomaa yhteiskunnassamme epäkohdan, voi asialle tuoda huomiota tai jopa luoda kansalaisaloitteen sosiaalisen median avulla. Toki kaikki eivät ole niitä some-barrikaadeille lähteviä, mutta osa netin kauneutta on siinä, että kaikille löytyy sopiva tapa olla läsnä ja osallistua.

Rohkeasti vain portista sisään! ...mutta, miten sinne nettiin oikein pääsee?

Älykännykällä näin:

Nykyisin älypuhelimiin on valmiiksi asennettuna jokin nettiselain, ja netin käyttö usein sisältyy liittymän kuukausimaksuun. Tarkista kuitenkin operaattoriltasi, mitä sinun liittymäsi kuukausimaksuun kuuluu.

Esim. Applen puhelimissa nettiselain on nimeltään Safari, Huawein ja Samsungin puhelimissa se on Google Chrome. Se voi myös olla esim. Internet Explorer tai Mozilla Firefox. 

Ohjeita nettiselaimesi tarkistamiseen ja päivittämiseen löydät täältä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/02/22/digitreenit-20-paivita-nettise… https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/05/nain-paivitat-internet-selaime…

Tabletilla näin:

Tabletilla pääset nettiin muuten samalla tavalla kuin älykännykällä, paitsi tabletissa ei yleensä ole operaattorin liittymää (eli sim-korttia). Tabletti kannattaakin yhdistää WLAN-verkkoon.

Avaa laitteen Asetukset (symbolina usein mutteri)

Valitse listalta: WLAN-asetukset

Etsi listalta haluamasi verkko ja valitse: Yhdistä

Näppäile kysyttäessä salasana (jos verkon käyttö on suojattu salasanalla)

Avaa nettiselain – nyt olet verkossa!

 

Teksti: Laura Pesonen