Kuva älypuhelimesta youtube avautumassa

Some, sosiaalinen media, somekanavat...

Somella tai sosiaalisella medialla tarkoitetaan sellaisia internetin viestintäympäristöjä, joissa jokaisella käyttäjällä on mahdollisuus olla aktiivinen viestijä ja sisällöntuottaja tiedon vastaanottajana olon lisäksi. Sosiaalisen median kanavissa jokainen viestijä on siis tavallaan omanlaisensa media. Tällainen internetin viestintäympäristö on aina jonkin palveluntarjoajan tuottama somekanava. Somekanavia on kehitetty erilaisia perustuen siihen, millaisten sisältöjen viestimiseen ne on ajateltu.

Yksi somekanavista on Youtube. Youtubessa vastaanotetaan, sinne tuotetetaan ja siellä jaetaan videosisältöjä. Suuren suosion Youtubessa ovat saavuttaneet esimerkiksi tavallisten ihmisten omista lemmikeistään kuvaamat ja Youtubessa julkaisemat kissavideot. Jotkut, jotka ovat saaneet suurta suosiota videoillaan, ovat alkaneet tubettajiksi. He julkaisevat sisältöä säännöllisesti seuraajilleen. Jotkut tubettajat jopa elättävät itsensä tubettamisen ohessa saamillaan mainostuloilla.  

Eläkeliiton Netikäs on myös poikinut tubettajan. Hän on Eläkeliiton Raision yhdistyksen nettiopastaja ja kotisivuvastaava Markku Toivola. Markun Youtube -persoona: Satunnainen nettimatkaaja surffaa ympäriinsä internetin ihmeellisessä maailmassa ja opastaa samalla myös seuraajiaan internetin saloissa. Satunnainen nettimatkaaja on kokeillut jo mm. nojatuolimatkailua ja ruoan ostamista verkkokaupasta. Satunnaisen nettimatkaajan iloista ja opettavaista matkailua pääset seuraamaan avaamalla YouTuben ja kirjoittamalla hakukenttään satunnainen nettimatkaaja tai sitten suoraan tämän linkin kautta:

https://www.youtube.com/results?search_query=satunnainen+nettimatkaaja

Teksti: Sanna Tuominen 

Sanna Tuominen

Thumbnail
Projektisuunnittelija, Netikäs
sanna.tuominen@elakeliitto.fi