Thumbnail

Tänään on lääkehoidon päivä

Tänä vuonna lääkehoidon päivää vietetään otsikolla ”Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?” Eli pohditaan, miksi niitä pillereitä popsitaan.  Tiedätkö, miksi syöt jotain tiettyä lääkettä? Entäpä itsehoitolääkkeet, vitamiinit sun muut, joita nykyään löytyy aika monen kaapista? Mihin tarpeeseen niitä syöt ja miten ne vaikuttavat? Onko käyttämälläsi arsenaalilla yhteisvaikutuksia?

Lääkkeet ovat tärkeä osa sairauksien hoitoa, myös ikäihmisillä. Niiden pitäisi ehkäistä tai parantaa sairauksia tai vähintäänkin lievittää oireita. Jotta tämä toteutuisi, pitää hoito suunnitella yksilöllisesti. Hoidon suunnittelemisesta vastaa lääkäri, mutta mitä meidän pitäisi tietää lääkkeistä, niiden käyttämisestä ja vaikkapa säilyttämisestä?

Tusina teesiä jokamiehen ja -naisen lääkehoitoon

  1. Kirjaa ylös mitä lääkkeitä syöt. Muista myös itsehoitolääkkeet, luonnontuotteet ja vitamiinit.
  2. Pidä lääkelista ajan tasalla ja mukanasi. Kaikki käyttämäsi valmisteet välttämättä ole lääkärin tiedossa.
  3. Säilytä lääkkeet valolta suojatussa, kuivassa paikassa. Muista katsoa kuitenkin pakkauksista mahdollisesti poikkeavat säilytysohjeet ja parasta ennen päivät.
  4. Ota lääke saamiesi ohjeiden mukaan. Muista nauttia riittävästi vettä ottaessasi lääkkeitä.
  5. Älä koskaan syö vanhoja, väärin säilytettyjä tai naapurin lääkkeitä.
  6. Vie vanhentuneet ja käyttämättömät lääkkeet takaisin apteekkiin.
  7. Älä jätä hyödyllistä lääkettä ottamatta. Muista, että lääkkeiden sietokyky ja vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Lääkehoidossa on aina kysymys pienimmän pahan valitsemisesta: jos vakava sairaus saadaan pidettyä kurissa lääkehoidolla, pienet haittavaikutukset ovat toissijaisia.
  8. Ole kärsivällinen ja tarkkaavainen uuden lääkkeen vaikutusten kanssa: jotkut lääkkeet vaativat useamman viikon aikaa ennen kuin vaikutuksen huomaa. Monet alun haittavaikutukset puolestaan katoavat, kun lääkettä on syöty jonkun aikaa.
  9. Lääkkeillä on myös ei toivottuja vaikutuksia ja ne voivat olla keskenään yhteensopimattomia. Hae tietoa tarvittaessa luotettavista lähteistä ja turvaudu rohkeasti terveydenhuollon ja apteekin ammattilaisten apuun.
  10. Kerro hoitajalle tai lääkärille, jos huomaat oudon oireen, etenkin uuden lääkkeen aloituksen yhteydessä. Lääkäri ei ole selvännäkijä ja olet itse oman vointisi paras asiantuntija.
  11. Pyydä lääkäriltä lääkehoidon arviointia kerran vuodessa ja aina uuden lääkkeen aloittamisen yhteydessä.
  12. Muista, ettei lääkehoito yksin riitä. Pidä huolta monipuolisesta ravinnosta ja riittävästä nesteen saannista. Myös ravitsemustila vaikuttaa lääkehoitoon.

Hyvää lääkehoidon päivää sekä onnistunutta ja turvallista lääkehoitoa kaikille!

Anu Korhonen

Anu Korhonen
Projektipäällikkö, Hyvinvointia ikääntyneille -hanke
anu.korhonen@elakeliitto.fi