Thumbnail

Tästä tänään 19.10.2020

Minun ja Pertin välinen suhde on joutunut telakalle. Ei, älkää heti kuvitelko kaikenlaisia, ei suhteen vaarantuminen johdu mistään varsinaisesta välirikosta, vaan vuodenajasta. Aivan oikein, vuodenajasta.

Pertti on naapurini ja olemme yhteistuumin ruvenneet etsimään korvaavaa muotoa entisajan kyläilykulttuurille. Takavuosina ihmiset kylästelivät ainakin maaseudulla ahkerasti. Kun päivän työt oli tehty, mentiin johonkin naapuriin ja vaihdettiin kuulumiset ja parannettiin siinä sivussa kaiken maailman asioita.

Entä nyt. Jos menet kutsumatta jonkun kotiin, katsotaan sinua heti sillä silmällä, että mitäs asiaa miehellä oikein on. Isäntäväki näyttää kysyvän, myykö tulija arpoja vai kerääkö jotain, vai miksi se juuri meille työntyy.

Siksi me olemme Pertin kanssa ”ulkoistaneet” kyläilyn. Me pidämme meidän portilla palavereja, joiden asialista on erittäin monenkirjava. Palavereihin me pääsemme, kun pihalla on jotakin tekemistä. Suhteemme on juuri nyt telakalla siksi, että pihalla ei ole mitään erityistä tekemistä.

Kun talvella tartun kolaan, kohta huiskii jo Pertin pihalla toinen. Sitten kuin yhteisestä sopimuksesta pidämme tauon ja kokoonnumme portille. Sama pätee ruohon leikkuuseen.  Kun minä nykäisen pärräni käyntiin, kohta hyrisee jo Pertin pihalla. Ja taukoseminaari on taas portilla. Sama käytäntö toistuu lehtien haravoinnin lomassa. Nyt odotellaan kuitenkin lunta, eikä erityistä syytä ole pihalle rientää.

Noissa kahden hengen porttiseminaareissa on käsitelty monenkirjavia asioita. Olemme valinneet jo etukäteen Yhdysvalloille presidentin, olemme pohtineet syitä riistakantojen vaihteluun ja olemme pahoittaneet mielemme ja paheksuneet aina, kun joku nuori kaahaa tuhatta ja sataa liittymämme ohi.

Näin viimeksi Perttiä postilaatikolla. Se sanoi, että on lupaillut ensilunta. Saman tien kävin varastossa tarkistamassa, että kola on varmasti iskukunnossa. Jotenkin virisi toivo, että kyllä tässä vielä portille päästään.

Joskus  joku ohikulkija saattaa liittyä portilla joukkoomme. Hyväksymme hänet mukaan. Hän voi tuoda mielipiteineen lisää laajuutta asioiden käsittelyyn.

Nyt odotamme lunta, että saamme suhteemme telakalta.

 

Mauno A. Virtanen

Anna palautetta kirjoituksesta:

mauno.virtanen(at)hotmail.com