Kuva google -selaimen aloitusnäytöstä tabletin ruudulla

Tiedon löytämisen taito

– tärkein taito nettimaailmassa?

Monenmoista sisältöä pursuavassa nettimaailmassamme tiedon löytämisen taito on kenties yksi tärkeimpiä taitojamme. Usein sanotaan, että internetistä voi löytää lähes kaiken tai ei mitään. Juju piilee siinä, että tietoa täytyy osata etsiä, jotta sen löytäisi. Tiedon löytämisen taito kehittyy harjoittelun kautta, mutta kärsivällisyyttä tarvitaan taitojen karttuessakin. Aika ajoin kokeneistakin tiedonetsijöistä tuntuu, että tiedonhaku internetistä on kuin neulan etsimistä heinäsuovasta.

Internet (maailmanlaajuinen avoin tietoverkko) näyttäytyy verkkosivuina, joita on jo yli miljardi ja määrä kasvaa koko ajan. Koska verkkosivuja on niin paljon ja sisältöä verkkoon voi tuottaa kuka tahansa, netissä on käsittämättömän paljon sisältöä ja sisältökin voi olla lähes mitä ja minkälaista tahansa. Tiedon löytäminen internetistä voi siis tosiaan olla erittäin vaikeaakin ja etenkin vasta-alkaja saattaa joutua harjoittelemaan tiedonhakua pitkäänkin, kunnes alkaa löytää etsimänsä.

Tiedonhaku – Miten löydän etsimäni?

Kun tietoa etsitään netistä, puhutaan usein tiedonhausta. Tiedonhaulla tarkoitetaan kuitenkin usein paitsi puhtaasti ”asiatiedon” etsintää myös muunlaisen sisällön etsimistä internetistä. Tiedonhaulla itsessään viitataan siihen, että tietoa netistä etsitään erilaisten hakukoneiden avulla. Kolme suosituinta hakukonetta länsimaissa tällä hetkellä ovat Wikipedian mukaan Google, Bing ja Ask.com. 

Koska verkkosivuja ja sisältöä on niin paljon, tietoa internetistä kannattaa etsiä ennemmin hakukoneiden kautta hakusanoilla kuin esimerkiksi verkkosivujen osoitteita muistikirjaan keräämällä. Yksittäisten sivujen osoitteita ei välttämättä kannata alkaa keräillä muistiin siitäkään syystä, että osoitteita saatetaan välillä muuttaa. Hakusanoilla tietoa hakukoneista hakemalla löytää myös paljon laajemman kattauksen sisältöä, kuin suoraan jollekin tietylle verkkosivulle suuntaamalla. Tällöin on myös mahdollisuus tehdä löytöjä! Voi löytää todella hyödyllisiä sivuja ja sisältöjä, joiden olemassaolosta ei aiemmin tiennytkään.

Esimerkiksi hyviä ruokareseptejä löytyy netistä todella monesta muustakin paikasta, kuin vain k-kaupan sivuilta. Jos minulla on esimerkiksi mielestäni kehno korvapuustiresepti, voin hakea parempia hakusanoilla: paras korvapuusti resepti ja vertailla löytyneitä reseptejä. Monet kotikokit ovat lähes ammattitason kokkeja ja kehittelevät myös toinen toistaan upeampia sovelluksia vanhoista perinteisistä resepteistä vaikkapa jouluruuille. Hyvää tietoa tai sisältöä voi siis löytää monenlaisista lähteistä, monenlaisten tahojen ja ihmisten tuottamana. Sisällön laadun määrittely riippuu sinusta itsestäsi, millaista ”tietoa” olet kulloinkin etsimässä ja millainen sisältö on sinulle kulloinkin arvokasta.

Oikeat hakusanat

Paras ja ajantasainen tieto löytyy oikeilla hakusanoilla, mutta millaisia ovat ”oikeat hakusanat”? Oikeat hakusanat vastaavat mahdollisimman täsmällisesti sitä, mitä olet etsimässä. Jos sisältöä ei löydy heti ensimmäisillä käyttämilläsi hakusanoilla älä hermostu! Tietoa etsimästäsi aiheesta todennäköisesti on netissä, sitä täytyy vain löytää. Hyvä lähtökohta tiedonhaun opetteluun on harjoitella käyttämään asiasanoja ja vain muutamaa, esim. yhtä – kolmea sanaa kerrallaan hakukenttään kokeillen.

Jos et löydä etsimääsi, koeta määritellä tarkemmin, mitä olet etsimässä? Koeta sitten typistää etsimäsi sisältö, esimerkiksi pitkän kysymyksen sijaan pariin tai muutamaan asiasanaan. Voit kokeilla hakua niillä, mutta jos niillä ei tunnu tärppäävän, mieti vielä, millaisia asiasanoja joku toinen sisällön nettiin tuottanut on saattanut asiasta käyttää? Me kaikki tiedämme, että monista asioista saatetaan puhua erilaisilla sanoilla. Joskus täytyy ensin ottaa selvää, mitä sanoja aiheesta kirjoitettaessa on käytetty ja yksinkertaisesti kokeilla, kokeilla ja kokeilla.

Hakutulosten arviointi

Kun hakukoneessa tekee haun sanoilla: pirkka reseptit, hakukone tarjoaa listauksen erilaisista verkkosivuista ja sisällöistä, joissa sana: pirkka ja sana: reseptit on mainittu. Arvaatkin jo varmaan, että aika moni on saattanut käyttää kyseisiä sanoja monissa erilaisissa yhteyksissä. Tästä syystä hakutuloksiisi tulee todennäköisesti etsimääsi ajatellen, myös epäoleellisia sivuja ja sisältöjä. Ennen kuin avaat ensimmäistäkään linkkiä, lue hakutuloslistausta, jota tulee usein useampikin sivu. Lue ainakin muutama ensimmäinen linkki. Katso otsikot, lue verkkosivuosoitteet (ilmeneekö sivun tekijätaho) ja tarkista lyhyet sisältökuvaukset. Arvioi etsimääsi ajatellen, kuinka osuvilta hakutulosten otsikot vaikuttavat, kuinka tunnetulta, luotettavalta tai turvalliselta verkkosivuosoite vaikuttaa, entä kuinka osuvalta lyhyt sisältökuvaus vaikuttaa. Klikkaa osuvalta vaikuttavaa hakutuloslinkkiä ja käy katsomassa tarkemmin löysitkö etsimäsi. Mikäli et löytänyt etsimääsi, palaa takaisin hakutuloksiin, käy katsomassa muita osuvilta vaikuttavia linkkejä ja / tai kokeile uusia hakuja eri hakusanoilla.

Hakuja voi myös tehdä eri tavoin. Esimerkiksi googlen kuvahaulla: pionit voit katsella suoraan kuvia, miten monenlaisia pioneja ihmiset kasvattavatkaan, ottaa selvää, mikä pionilajike kuvassa on kyseessä ja vaikka tilata verkkokaupasta itsellesi mieleisen lajikkeen ensi kesänä istutettavaksi. Voit myös etsiä suoraan esimerkiksi ihastuttavia videoita, vaikkapa kissavideot videohaulla. Erilaisista hakutavoista Googlessa löydät lisätietoa esimerkiksi Ylen Digitreenit sivustolta ja toki Googlesta eli etsimällä aiheesta tietoa hakukoneen kautta vaikkapa asiasanoilla: hakutavat googlessa.

Rohkeasti vaan

Älä pelkää hakukoneita. Älä pelkää, että ne esimerkiksi johdattavat sinut sivuille, joilla sinut ryöstetään. Vaikka päätyisitkin joskus sivuillle, jotka vaikuttavat epäilyttäviltä tai turvattomilta ei sinun tarvitse tehdä muuta, kuin poistua sivuilta. Katso rauhassa, mistä sivu tai mahdollisesti useat esiin ponnahtaneet sivut suljetaan tai joissain tapauksissa riittää, kun palaat edelliselle sivulle. Pidä pää kylmämä ”uhkaavissakin” tilanteissa ja vältä äkkiliikkeitä. Kun toimit rauhassa, ehdit katsoa tarkkaan, mitä teet, etkä tule vahingossa painaneeksi, esimerkiksi jotain painiketta, jota sinun ei kannata painaa. Jos et ole varma jonkin sivun turvallisuudesta, poistu sivulta rauhallisesti.

 

Löytörikasta sisällönetsintää!

Teksti: Sanna Tuominen