Thumbnail

VR ja digipelaaminen -työpajaoppaat (2018)

Yhä useampi ikäihminen pelaa erilaisia digitaalisia pelejä ja haluaa kokeilla virtuaalilaseilla, vaikka Pariisiin matkustamista. LähiVerkko -projektissa julkaistiin vuonna 2018 kaksi opasta, joita voi hyödyntää pelipajan tai virtuaalimaailmoihin tutustumisen toteuttamisessa. Oppaissa on vinkattu mm., mitä ottaa huomioon peli- tai virtuaalipajaa järjestäessä. 

Mitä ovat digitaaliset pelit ja virtuaalitodellisuus?

Digitaalisiin peleihin lasketaan erilaisilla laitteilla pelattavat pelit. Näitä ovat esim. tietokoneella, älypuhelimella tai konsolilla pelattavat pelit. Digitaalisia pelejä on monenlaisia: yksin tai yhdessä pelattavia, pikkupelejä (kuten pasianssi) tai pitkiä pelejä (esim. Final Fantasy -saaga). Peleissä voi viljellä kasviksia, ratkoa pulmia, valloittaa maailmoja tai lähteä vaikka hiihtämään. Digitaaliset pelit tuovat arkeen iloa ja hyötyä.

Virtuaalitodellisuus on tietokoneella tuotettu tekotodellisuus. Virtuaalitodellisuudessa voi tehdä matkoja olemassa oleviin paikkoihin kuten kaupunkeihin ympäri maailmaa tai kuvitteellisiin kohteisiin, kuten satumaailmaan. Virtuaalimatkat ovat ajasta ja paikasta riippumattomia eli matkan kohteena voi olla myös menneisyys, vaikkapa autonomian ajan Helsinki. 

Tutustu vihkoihin ja lähde rohkeasti kokeilemaan!

Kuva: Maarit Kytöharju

Teksti: Ida-Maria Tanhua