Thumbnail

Eläkeläikäisen kestävyysliikunta

Peruskestävyys helpottaa arjen askareita ja pitää elinpiirin laajana

Mikäli tavoitteenasi on löytää tänä vuonna säännöllinen liikuntaharrastus, jatkaa liikkumista terveyttä edistävästi tai jopa haastaa itsesi kilpaladuilla tai –poluilla, on peruskunnon kehittämisen aika nyt!

Peruskestävyys on kaiken aktiivisen toiminnan perusta. Peruskestävyysharjoittelua on esimerkiksi kävely, sauvakävely, pyöräily, uinti, vesijuoksu ja hiihto. Monipuolisesti ylä- ja alaraajojen lihaksia kuormittava kestävyysliikunta kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa, rasva-aineenvaihduntaa sekä lihaksistoa. Peruskestävyys on yksi tärkeä osa-alue toimintakykyisyyden ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Lisäksi hyvä peruskunto suojaa kognition ja muistin yleiseltä heikkenemiseltä.

Peruskestävyys ylläpitää ja kehittää liikkumiskykyä, jolloin osallistuminen erilaisiin harrastuksiin, tapahtumiin ja ystävien tai sukulaisten luo vierailuille on helppoa ja vaivatonta. Peruskestävyyden mahdollistama liikkumiskyky pitää elinpiirin laajana ja siten fyysisellä toimintakyvyllä voidaan edistää myös psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä.

KUINKA ALKUUN:

Kevyt ja kohtuukuormitteinen peruskestävyysliikunta sopii kaikille. Mikäli liikunnasta on kuitenkin aikaa tai liikunnan aloittaminen huolestuttaa oman terveydentilan, kuten sydämen tilan, lääkityksien, verenpaineen tai rasva- ja verensokeriarvojen takia, on syytä käydä terveystarkastuksessa ennen liikunnan aloittamista.

SÄÄNNÖLLISYYS TÄRKEINTÄ:

Liikunnan säännöllisyys on kaikkein ratkaisevinta pitkäkestoisten terveyshyötyjen saavuttamiseksi. Arkiaktiivisuuden lisääminen vaatii hieman suunnittelua, mutta on lopulta äärettömän helppoa toteuttaa. Älä lähde heti tunnin lenkille kiertämään läheistä järveä ympäri, vaan aloita pienemmillä pyrähdyksillä. Ota tavoitteeksesi käydä kolme kertaa päivässä pihalla. Lyhyet 10 minuutin pituiset lenkitkin kerryttävät yllättävän paljon askelia ja lisäävät siten energiankulutusta sekä luovat päivään säännöllistä rytmiä. Jo ensimmäisestä liikuntakerrasta lepoverenpaine laskee ja nivelissä liikkuvuus lisääntyy, mutta painonhallinta ja luuston vahvistaminen vaativat jo useamman kuukauden mittaista säännöllistä liikkumista.

 

Lähteet:

Liikunnan Käypä Hoito –suositus. Duodecim. http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50075#s31

Terveysliikunnan vaikutusaika. UKK-instituutti. http://www.ukkinstituutti.fi/filebank/272-terveysliikunnan_vaikutusaika.pdf

Outi Kokko-Ropponen

Thumbnail
Liikuntasuunnittelija
outi.kokko-ropponen@elakeliitto.fi