Tasapainokollaasi

Tasapainovinkit

Tälle sivulle ilmestyy uusia tasapainovinkkejä tammikuussa viikottain

Tasapainovinkki 1

Kokeile ja löydä – tasapainoinen tammikuu!

Avojaloin kävely tekee hyvää jalkaterän pienille lihaksille. Liike voitelee niveliä ja lisää niiden liikelaajuutta. Paljain jaloin kävellessä aktivoit jalkapohjan tuhannet hermopäätteet, ja saat tiedon kulkemaan vilkkaammin jalkojen ja aivojen välillä. Monipuolisilla ärsykkeillä ja säännöllisellä harjoittelulla rakennat hyvän pohjan tasapainolle.

Riisu kengät ja sukat jaloistasi. Tassuttele eteen ja taakse, nouse varpaille ja kannoille - aisti tasapainosi!

Tee pienestä helposta tavasta rutiini.

Vinkki: Aamulla sängystä noustessasi tee kaikki aamuaskareet avojaloin. Käytä askeltamiseen monia tapoja, kurkottele ja taivuttele eri suuntiin. Kehitä jokin hauska itsellesi sopiva liike tai asento. Kokeile tehdä jotain myös silmät kiinni. Muista turvallisuus!

 

 

Tasapainovinkki 2

Pystyssä pysymiseen tarvitaan hyvää liikehallintaa ja toki myös hyvät jalkineet.

Tiesitkö, että liikehallinta on merkittävä taito arjessa? Se tarkoittaa kehon asentojen ja liikkeiden tunnistamista ja hallintaa. Kokeile tasapainokampanjamme esimerkkiliikkeiden avulla kuinka hyvä liikehallinta sinulla on. Herättele lihaksiasi ja kehoasi ennen ulos lähtemistä. Liikehallinta ilmenee arjessa sujuvina, helppoina, taloudellisina, tehokkaina ja turvallisina liikesuorituksina myös muuttuvissa tai yllättävissä tilanteissa. Tasapainoliikkeet aktivoivat tärkeitä tukilihaksia, lämmittävät sekä huoltavat kehoa ennen ja jälkeen vaativampienkin ja kovatehoisempien harjoitusten.

 

 

Tasapainovinkki 3

Harjoittele tasapainoa säännöllisesti

Tasapaino on parhaimmillaan noin 30-vuotiaana ja se heikentyy iän myötä. Tätä opittua taitoa voi myös parantaa harjoittelemalla. Tasapainon hallinnassa tarvitset lihasvoimaa. Hanki ruista reiteen ja paukkuja pohkeeseen. Omassa arjessasi teet useita tasapainoa vaativia liikkeitä ja toistat niitä ilman sen kummempaa ajattelua. Näitä automaattisia liikkeitä kannattaa harjoitella myös erilaisissa olosuhteissa ja ympäristöissä, esimerkiksi ulkona liikkuessasi. Metsä on oivallinen kuntosali tasapainon harjoittamiseen. Voit luoda itsellesi sopivan tasapainoradan sinne missä kuljetkin. Yksi viilettää kadulla kivetyksillä, toinen harppoo mättäällä ja kolmas taiteilee puunrungolla. Kehittävä harjoitus saa sinut hetkeksi pois tasapainosta, mutta juuri oikealla hetkellä teet korjaavan liikkeen ja pysyt pystyssä.

 

Outi Kokko-Ropponen

Thumbnail
Liikuntasuunnittelija
outi.kokko-ropponen@elakeliitto.fi