Thumbnail

Sammalkranssi

Sammalkranssi on näyttävä tuote, vaikka sen materiaalikustannukset ovat pienet. Parhaimmillaan se säilyy ulkotiloissa. Säilyvyyttä sisällä voi edesauttaa suihkuttelemalla sammalta sumutepullolla.

Sammalkranssin teko onnistuu huonompikuntoiseltakin, mikäli ohjaaja valmistelee kanaverkosta valmistettavan pohjan etukäteen. Sammaleen työntäminen verkon reikiin ei vaadi suurta tarkkuutta eikä voimaa.

Työtä suunnittelevan kannattaa muistaa, ettei sammaleen keruu kuulu jokamiehenoikeuksiin. Siihen pitää olla maanomistajan lupa. Sammal uusiutuu hitaasti, joten sitä kannattaa kerätä vain pieni määrä yhdestä kohdasta.

Sammaleesta tehty kranssi

Tarvikkeet

 • Kanaverkkoa
 • Rautalankaa
 • Sammalta
 • Koristeeksi käpyjä, niintä, nauhaa, helmiä tms.
 • Sivuleikkurit, sakset, kärkipihdit, työhanskat, suojakäsineet

Ohje

 1. Leikkaa kanaverkosta n. 20 x 50 cm:n pala. Koko riippuu siitä, kuinka suuren kranssin haluat tehdä.
 2. Taivuta pitkät sivut vastakkain ja kiinnitä sauma verkon rautalankojen päitä taivuttelemalla. Lopputuloksena syntyy putkenmallinen verkko.
 3. Taivuta putken suut vastakkain, jolloin saat aikaiseksi pyöreän kranssin. Taivutusta voi auttaa jos taittelet kranssin sisäkehälle verkosta laskoksia kärkipihtien avulla. Kiinnitä putken päät yhteen.
 4. Litistä hieman verkosta tehtyä kranssipohjaa painamalla sitä pöytää vasten.
 5. Aloita kranssipohjan päällystäminen työntämällä sammaltupsuja kanaverkon rei’istä siten, että osa tupsusta menee verkon sisälle ja kaunis vihreä osa jää päälle. Täytä näin koko verkko. Jos kranssi tulee seinälle tai oveen, voi takaosan jättää täyttämättä.
 6. Lopuksi litistä ja painele verkkoa pöytää vasten siten, että sammalet pysyvät tukevasti verkon välissä.
 7. Koristele kranssi haluamallasi tavalla.

Alkuperäisohje: Sininauhaliiton Vihreä Veräjä-hanke