Ryhmäläisiä kirjaamassa omaa hyvinvointitavoitettaan paperille. Kuvassa näkyy vain pöydällä olevat paperit ja kirjoittajien kädet.

Askel kerrallaan kohti parempaa hyvinvointia

Mikä muutos lisäisi hyvää olo arkeesi? Vastausta tähän Hyvän ikääntymisen etsijät -ryhmään osallistuvat pohtivat jo alkuhaastattelussa. Osallistujat asettavat itselleen oman hyvinvointiaan tukevan tavoitteen – sellaisen, jota kohti voi edetä pienin, konkreettisin askelin ryhmän yhdeksän viikon aikana.

Jaloista puuttuu voimaa ja nivelet ovat jäykkinä. Tarvitsen säännöllistä liikuntaa, jotta saan lihaksiani parempaan kuntoon.

Huomasin, että olen aika yksin. En o pitänyt yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin - varmaan siksi kukaan ei enää soita. Kohta minut on unohdettu. Täytyy itse ottaa yhteyttä ja olla aktiivisempi. 


Pienistä teoista syntyy suuri muutos

70-vuotias Kari oli vuosien varrella päästänyt kotinsa kaaokseen, eikä jaksanut enää tarttua siivoamiseen. Kodin epäsiisteys hävetti niin, ettei hän ollut päästänyt ketään kotiinsa vuosiin. 

Kun Kari näki Hyvän ikääntymisen etsijät -ryhmän mainoksen, hän mietti heti, että tästä ryhmästä hän voisi saada puhtia. Hän kertoi ohjaajalle ettei ole koskaan aiemmin kertonut kotinsa epäsiisteydestä kenellekään. Myöhemmin hän uskalsi jakaa tarinansa myös ryhmän kanssa.

Osallistujien tavoitteet liittyvät usein fyysisen kunnon parantamiseen tai sosiaalisten suhteiden vahvistamiseen. Kun tavoite on realistinen, selkeästi rajattu sopivan pieneksi ja sidottu arjen rytmiin, sitä kohti on helpompi edetä.

Jumppaan 30 minuuttia tiistaisin ja torstaisin päiväkahvin jälkeen.

Otan yhteyttä kahteen ihmiseen viikoittain – puhelimella tai muulla tavalla.


Karin ensimmäinen askel

Yhdessä ohjaajan kanssa Kari löysi tavan päästä alkuun. Ensimmäiseen ryhmätapaamiseen mennessä hän oli vienyt yhden lehtikasoista keräykseen. Syntyi hyvä kierre: hän alkoi siivota 15 minuutin jaksoissa, alkuun muutaman kerran viikossa. Aikaraja tuntui sopivalta, tavaroiden järjestämiseen tuli tartuttua ja tavoitteen saavuttaminen toi iloa. Toiseen tapaamiseen mennessä puolet tiskipöydästä ja altaat olivat siivottu. Eräänä viikkona hän kertoi ylpeänä, että oli saanut kodin ainoan pöydän tyhjäksi ja siihen mahtui taas syömään. 

Parasta oli tunne, kun näin pöydän puhtaana. Tavoitteen suuntaan on tullut pyrähdyksiä. Kun aloitan yhden asian ja sitä seuraa välillä toinen asia ja sit olen tyytyväinen.

Repsahduksia tuli, mutta joka viikko Kari eteni tavoitteessaan kohti siistimpää kotia. Samalla itsetunto vahvistui.
 

Ryhmä kannustaa ja kantaa

Hyvän ikääntymisen etsijät -ryhmässä osallistujat etsivät ja tunnistavat omia vahvuuksiaan ja itselle merkityksellisiä asioita. Kun arkea kannattelevia ja hyvinvointia tukevia tekijöitä pohditaan yhdessä, saa ryhmästä kannustusta ja motivaatiota toimia oman hyvinvointinsa kohentamiseksi. 

Olen päässyt vauhtiin, koska tämä ryhmä on elävöittänyt näitä asioita. Kevyempää oloa yleensäkin. Henkisesti tää ryhmä on ollut aika iso juttu.


Kokeile itse – näin pääset alkuun
Haluaisitko kokeilla oman hyvinvointitavoitteen asettamista? Aloita näistä viidestä kohdasta:

  1. Valitse asia, johon kaipaat muutosta – mikä toisi lisää hyvinvointia juuri sinulle?
  2. Tee tavoitteestasi konkreettinen, niin että voit seurata sen toteutumista.
  3. Aikatauluta tavoite – jaa se tarvittaessa välitavoitteisiin.
  4. Tee siitä realistinen – parempi liian pieni kuin liian suuri.
  5. Huomaa pienetkin onnistumiset. Varaudu vastoinkäymisiin, mutta älä luovuta – jo tehdyt hyvinvointiteot eivät häviä, vähän kuin keräisit omenoita koriisi.

 

Lue lisää Hyvän ikääntymisen etsijät -ryhmätoiminnasta ja hankkeesta.

Ikääntyvällä ihmisellä on oikeus merkitykselliseen arkeen, hyvään ikääntymiseen ja osallisuuteen myös haavoittuvissa elämäntilanteissa. Hyvän ikääntymisen etsijät -hanke auttaa löytämään voimavaroja ihmisestä itsestään, sosiaalisesta ympäristöstään sekä rohkaisee toimimaan hyvinvointinsa hyväksi. Miina Sillanpään Säätiön ja Eläkeliiton yhteishanke (2024–2026) tuottaa tilannekuvaa ja työkaluja hyvän ikääntymisen edistämiseksi.

Hankkeessa yhteiskehitetään ryhmiin osallistuvien kanssa Hyvän ikääntymisen etsijät -ryhmämallia, jota levitetään erityisesti ammattilaisten ja kokeneiden vapaaehtoisten käyttöön. Kehitämme myös yhdessä vapaaehtoisten kanssa kevyempää Hyvän ikääntymisen etsijät -lähettiläsmallia vapaaehtoisten työvälineeksi.

Teija Saarinen

Teija Saarinen
Projektisuunnittelija, Hyvän ikääntymisen etsijät -hanke
teija.saarinen@elakeliitto.fi