Kuva älypuhelimen näytöllä olevista kuvakkeista, mm. WhatsApp

Elämää poikkeusoloissa

Eläkeliiton Netikäs -projektissa laadittiin huhtikuun 2020 alussa senioreille suunnattu kysely: ”Elämää poikkeusoloissa”. Kyselyn avulla haluttiin selvittää ovatko seniorit hyödyntäneet sähköisiä mahdollisuuksia jatkaakseen mahdollisimman normaalia elämää. Kyselyn saatteessa ilmaistiin myös erityinen kiinnostus siihen, millaisia luovia tapoja seniorit ovat keksineet tehdäkseen samoja asioita kuin ennenkin. Tämä on laaja kooste oheisen kyselyn tuloksista sisältäen runsaasti vastaajilta saatuja suoria lainauksia. 

Kysely toteutettiin sähköisellä webropol-lomakkeella 6.4.-17.4.2020. Kysely oli vastattavissa Eläkeliiton nettisivuilla olevan linkin kautta ja kyselyä jaettiin myös runsaasti sosiaalisessa mediassa paitsi Eläkeliiton Netikäs -projektin myös muiden sosiaalisen median käyttäjien toimesta.

Kyselyyn ei tavoiteltu vastaajiksi muita kuin jo internetiä käyttäviä senioreita, koska projektissa oltiin kiinnostuneita siitä, kuinka jo nettiä käyttävät seniorit ovat ottaneet haltuun sähköisen osallistumisen mahdollisuudet poikkeusoloissa. Kyselyn vastauksia tulee siis arvioida huomioiden rajattu kohderyhmä eli vain nettiä käyttävät seniorit. 

 

Kyselyyn vastaajat

Kyselyyn osallistui 230 vastaajaa ympäri Suomen. Vastaajista 52% oli 70-79 vuotiaita, 60-69 vuotiaita oli 40%, yli 80 -vuotiaita oli 6% ja alle 60 -vuotiaita 2%.

Vastaajien prosentuaalinen osuus eri asuinpaikkakunnilta Suomessa

 

Sähköisten mahdollisuuksien hyödyntäminen

Lähes kaikki vastaajat (96%) vastasivat hyödyntäneensä sähköisiä mahdollisuuksia jatkaakseen mahdollisimman normaalia elämää. Loput (4%) kertoivat vaihtelevia syitä, miksi eivät olleet hyödyntäneet. Osa ilmaisi tarvitsevansa lisää oppia, taidot ovat puutteelliset, tiellä on ollut teknisiä ongelmia, ei ole kokenut tarvetta, ei jaksa tai ei ole kiinnostunut.

Taidon puute. Kun on tekemässä jotain ja tulee ylipääsemätön ongelma, niin homma jää siihen. Eristämisen takia kukaan ei voi tulla katsomaan ja auttamaan. Tuollaiset tilanteet vie itsetunnon yrittää uudelleen.”

”Ehkä ei ole kyse niinkään taidon puutteesta, vaan koen, etten tarvitse sähköisiä mahdollisuuksia. Puhelin ja sähköposti ovat ainakin vielä riittäneet.”

 

Yhteydenpito videopuhelujen ja/tai videoneuvottelujen avulla

Suurin osa vastaajista (78%) oli pitänyt yhteyttä muihin ihmisiin videopuhelujen ja/tai videoneuvottelujen avulla, noin viidennes (22%) ei. ”Kyllä” vastanneita pyydettiin lisäksi ruksaamaan keihin kaikkiin valmiista vaihtoehdoista ja miten he olivat pitäneet yhteyttä. Vastaukset näyttivät tältä:

Videopuhelujen ja -neuvottelujen muodot ja tavat kyselyyn vastaajien raportoimina

 

1. Videopuhelujen ja/tai videoneuvottelujen merkitys, kooste avoimista vastauksista:

Videopuhelujen ja/tai videoneuvottelujen merkityksestä vastaajat kertoivat olleen tärkeää, että arki jatkuu ja toiminta ei pysähdy. Normaalikanssakäyminen on saatu korvattua. On pidetty yhteyttä, sukulaiset ovat pysyneet lähellä, on saatu hoidettua välttämättömiä asioita, eristyneisyyden ja yksinäisyyden tuntemukset ovat pysyneet kurissa.  Videovälitteiset kohtaamiset ylläpitävät hyvää mieltä ja pitävät kiinni ”normaalitoiminnan reunassa”.

Videovälitteisiä kohtaamisia kuvattiin avoimissa vastauksissa mm. seuraavin adjektiivein: antoisia, piristäviä, tärkeitä, hauskoja, viihdyttäviä, mielenkiintoisia, hyviä, toimivia, onnistuneita, opettavaisia, palkitsevia, kannustavia ja innostavia. Vastauksia yleisesti kuvaavia olivat seuraavat luonnehdinnat. Ovat ”askel kohti uutta”, ”tulevaisuuden työkaluja”.

Videopuheluin ja -neuvotteluin on kahviteltu ystävien ja tuttavien kanssa, vaihdettu kuulumisia sisarusten ja ystävien kesken, rupateltu ja välitetty tietoa. On vietetty porukalla ystävien ja lastenlasten syntymäpäiviä, autettu lastenlapsia läksyissä, luettu satuja, leikitty, juteltu, seurattu lastenlapsen väitöstilaisuutta. On jatkettu harrastusryhmiä, kuten harrastettu liikuntaa etänä livenä ja videoilta. On autettu tuttavia tietotekniikassa ja järjestetty etäopastusta vapaaehtoistoimintana. On jatkettu yhdistystoimintaa ja vapaaehtoistoimintaa, pidetty kokouksia videoneuvotteluin, järjestetty tietoiskuja, työstetty sisältöjä, osallistuttu koulutuksiin ja jatkettu ryhmätapaamisia.

1.1 Suoria lainauksia yhteyksistä sukulaisiin:

Keskustelua arkisista asioista lastemme perheiden kanssa: lastenlasten tekemisistä, elämänmenosta yleensä yms. Vaimoni ”leikki” 3-vuotiaan lapsenlapsemme kanssa yli puolituntia ns. täysillä, PikkuNeitiä ei mitenkään häirinnyt se, että leikkiminen tapahtui videopuhelimen välityksellä. PikkuVäki on esitellyt meille piirustuksiaan, kertonut pikkutapahtumista, tanssinut jne. Arki on näin sujunut perheemme jäsenten kesken ns. normaalisti, vaikka muodot ovat olleet poikkeavia. Jos jotain olen kaivannut, niin ne ovat halaukset ja pikkuisten pusut.

Kohtaamiset ovat olleet tosi tärkeitä. En pääse fyysisesti katsomaan esimerkiksi viime viikolla syntynyttä lapsenlastani, mutta onneksi näen hänet, isosiskonsa ja vanhempansa videopuheluissa. Myös toisten lastenlasten näkeminen on ollut paitsi tärkeää myös hauskaa. Videopuhelut mahdollistavat kaikenlaisen pelleilyn.

Ainoa tapa olla yhteydessä lastenlapsiin, joita normaalioloissa tapaan lähes päivittäin. Nyt nettipuhelut lähes päivittäin. Puheluissa minulle soitetaan pianoa, esitellään temppuja ym. Ovat päivien herkkuhetkiä.

Ne ovat todella piristäviä ja myötäelämistä moleminpuolin. Näin videopuhelussa kun 5v Saralta oli taas yksi hammas irronnut. Askartelujakin tehty ja niitä näytetty. Nämä tuovat virtaa kun ei voida tavata.

Nuorimman lapsenlapsen kolmivuotispäivät oli järjestetty videoneuvotteluksi läheisimpien kesken. Kaikilla oli kotonaan jotain herkkua ja päivän sankari pisteli tyytyväisenä jäätelökakkua useita annoksia. Oli hauska nähdä myös muita sukulaisia ja lasten toisia isovanhempia ruudulta.

1.2 Suoria lainauksia yhteyksistä ystäviin:

Ovat olleet tosi hyviä, olemme jutelleet pitkiä aikoja kuulumisista, tulee niin läheinen olo, ihan kuin toinen olisi käymässä täällä luonani, kaikkien pitäisi olla yhteyksissä läheisiinsä tällä tavalla, ei tuntuisi yksinäiseltä! Tosi mukavalle tuntuu nähdä kasvot, jotenkin se tuntuu niin läheiselle.

Ystävä yllätti WhatsApp Web puhelulla. Nyt pitänee jo aamusta alkaa meikata, jos vaikka joku yllättää. Tosi mukavalle tuntuu nähdä kasvot, jotenkin se tuntuu niin läheiselle.

WhatsApp, Teams, Zoom ja jokunen muukin on tullut käytyä läpi. Mukava kokeilla ja oppia uutta. Videoneuvotteluissa on melkein kuin kohtaisi kasvokkain. Ei lähtöjä eikä lähtövalmisteluja (ei juuri ulkonäköpaineita), ei ajettuja kilometrejä (asun kylällä, 20 km kirkonkylästä).

Vietimme neljän hengen voimin hyvän ystäväni 75-vuotissynttäreitä onnittelumaljoin Skypen välityksellä (tosin lasit oli täytetty kunkin omasta kaapista).

Olemme kavereiden kanssa tehneet videoita (jumppaa, ruuanteko-ohjeita, tanssiopetusta, viihdettä) toisillemme karanteenin aikana.

Opeteltiin käyttämään WhatsApp-videopuhelua koska useampi koki tarvitsevansa ja halusi opetella ennen kuin soittaa sukulaisille tms. On mukava auttaa ja oppia itsekin.

1.3 Suoria lainauksia yhteyksistä yhdistystoimintaan:

Osa on jo tuttuja ennestään köytössä olevia videopuhelu-/neuvottelurutiineja. Mukaan on tullut myös uusia kokousryhmiä. Osalle osallistujista asia on uusi, mutta ovat olleet innoissaan oppimaan. Näitä tapaamisia ei olisi voitu toteuttaa ilman etäyhteyksiä. Varsinkaan, kun etse en saa lähteä kotoa, koska olen yli 70 v. Ilman näitä tapaamisia moni asia olisi jäänyt hoitamatta tai siirtynyt hamaan tulevaisuuteen.

Yhdistyksissä olen ollut videoneuvotteluissa, useita tietoiskuja, muutama kevätkokous, joihin on voinut osallistua etänä, toimikuntien kokouksia, jotka normaalistikin pidetään videoneuvotteluin, kun osallistujia on ympäri Suomea.

Olen opastaja ja olemme käynnistäneet syksyllä 2019 etäopastuksen käyttäen apuna etähallintasovelluksia. Olemme käyneet nyt korona-aikana Zoom neuvotteluja opastajaryhmässä ja pidin ryhmän uusille osallistujille perehdytyksen aiheeseen Zoomin avulla. Olen myös tehnyt muutaman etäopastuksen  Windowsin pikaopastusta ja Teamvieweriä käyttäen.

Teen vapaaehtoistyötä palvelutalossa ja työntekijät olivat meidän kanssa videoyhteydessä ja tuntui hyvältä nähdä heidät "kotioloissa" kun tekivät etätyötä. Yllätyin siitä että oli näinkin kivaa.

Olen ollut kahtena päivänä vapaaehtoistyön koulutuksessa käyttäen videoyhteyttä useamman henkilön kanssa.

Yhteisiä asioita on voitu viedä eteenpäin videokokousten avulla. Iloinen yllätys oli, miten näppärää ja helppoa se on.

Luottamustehtävässä kokouksia. Hyvin sujui, osa kokouksista saattaa jäädä etänä kriisin jälkeenkin. 

1.4 Suoria lainauksia yhteyksistä harrastus- ym. toimintaan:

Espanjan lähiopetus loppui ja ruvettiin skypettämään. Jatketaan ystävien kanssa, kun virallinen opetus loppuu ensi viikolla.

Todella hyvä kokemus harrastusryhmän ja ohjaajan kanssa. Sain myös henkilökohtaista ohjausta ohjaajaltamme.

Valokuvausseuran viikkotapaamiset, koulutusta liittyy. Jää monta ns. turhaa automatkaa pois.

Kuoromme kanssa neuvotellaan siitä, tekisimmekö virtuaalikuoriesityksen. Kanttori etsii vielä sopivaa sovellusta!

Verkkopedagogien kesken kokoonnuttiin työstämään opettajille Etäopetuksen näytön paikka -opasta. Videoneuvottelussa oli mukana parisataa osallistujaa, ja dokumentin kimpussa viitisenkymmentä.

Harrasteryhmissä opittu uusia asioita. Koskaan ei ole liian vanha oppimaan uutta, on mottoni.

Videoneuvottelu pankin kanssa tärkeästä asiasta, jota ei voi siirtää.

1.5 Suoria lainauksista ajatuksista tulevaisuuteen liittyen:

On ollut mukavaa tavoittaa ihmisiä ja hoitaa asioita ja opiskella. Tekniikassa on aina alussa ollut pikku säätöjä, ja se ärsyttää, ja vie aikaa kaikilta osanottajilta. Toisaalta se hoksauttaa siitä, ettei tässä kukaan ole seppä syntyissään. Ei siis kenenkään tarvitse hävetä vaillinaisia taitojaan. Siitä olen iloinen, että olen saanut nyt vahvistusta kiinnostukseeni teknologiaa kohtaan, mitä kaikki eivät ehkä ymmärrä tai hyväksy. Nyt se on osoittanut paikkansa ja tehonsa. Se vahvistaa sitä asennoitumista, joka minulla on vahvana, vaikka tekniset taidot ja tiedot ovat peruskäyttäjän tasoa.

Ihan kuin samassa paikassa oltaisiin, mutta ei enää paikalla ole väliä. Ilman paikalle menoa takseilla linja-autoilla voi olla mukana monessa sellaisessa luento- ym tilaisuudessa, mihin ei pääsisi linja-auton aikataulujen perusteella puhumattakaan ajan säästöstä.

Hienoja kokemuksia kaikkien osalistujien mielestä. Tavataan useammin kuin ennen kasvokkain. Vähän on ollut alussa teknisiä ongelmia, mutta niistä selvitty. Uskon, että niistä on tullut pysyvä tapa.

 

2. Korvaavaan ohjelmaan osallistuminen, korvaavan ohjelman järjestäminen

Vastaajista (45%) oli osallistunut ja/tai järjestänyt korvaavaa ohjelmaa poikkeusolojen vuoksi peruuntuneen ohjelman tilalle, hieman yli puolet (55%) ei.

Korvaavaan ohjelmaan vastaajat olivat osallistuneet etenkin liikuntaan liittyen, mm. videoituja jumppia ja livejumppatarjontaa hyödyntämällä. Myös muihin aihepiireihin liittyvää harrastustoimintaa ovat jotkut tahot jatkaneet poikkeusoloissa tarjoamalla ne tavalla tai toisella verkkovälitteisesti, joista alla muutamia kivoja esimerkkejä vastaajien omin sanoin kertomina. Samoin yhdistystoimintaan on voinut paikoin osallistua verkkovälitteisesti. Myös verkon monipuolinen kulttuuri-, viihde- ja koulutustarjonta on löydetty osan vastaajista osalta.

Korvaavana ohjelmana vastaajat ovat järjestäneet mm. yleishyödyllistä tiedotusta ja viestintää yhdistysjäsenille sekä puhelimitse yhteydenpitoa. Liikuntaa on järjestetty videoituna tai esimerkiksi Facebook-live lähetyksinä. Kokouksia ja opastusta on pidetty etäyhteyksin, samoin muita virtuaalitapaamisia ja kahvittelua. Muita on myös piristetty tuottamalla omaa sisältöä verkkoon ja osallistumalla vapaaehtoiseen auttamistyöhön.

2.1 Suoria lainauksia korvaavaan ohjelmaan osallistumisesta:

Aloin seuraamaan FB tarjontaa liveliikuntatuokioista ja tarjontaa tuntuu olevan. Olen tehnyt niiden mukaan jo monta harjoitustuokiota. Myös kunta on hankkinut sivuilleen Kuntoa kuntalaisille- liikuntaosion, jossa on paljon ohjattuja liikuntatuokioita.

Kahdessa viikossa tuli TAPA kotijumpata!!! Ortofysion fb-jumpan ohjausvideot ja Instagram liikeohjaukset. Aamulehden jumpat yhdessä GoGo kanssa, livet ja videot. GoGo Tampere fb-live ja videot, Fressitv live-jumpat, EasyFit ja LadyLine fb-live ja videot, Lavis.

Ihana opettaja on videoinut tanssi- ja pilates tunnit. Lisäksi netistä löytyy lukematon määrä ilmaisia liikuntavideoita. Olen varmaan jumpannut enemmän kuin "vapaana" ollessani.

Pyysin kuntosaliohjaajaa laatimaan muutaman meille sovelletun jumppaohjelman, jotka hän lähetti sekä videoituna että sähköpostilla sanallisena kuvauksena.

Harrastusryhmä siirtyi etäryhmäksi, uusia asioita opittiin etänä. Opeteltiin somen pikaviestipalvelujen käyttöä. Aloitettiin WhatsApp-sovelluksen käyttötaitojen laajentamisesta ryhmässä ja sen avulla opeteltiin sovellusten lataamista, videoiden katselua ja lopuksi kokoussovellusta Jitsiä.

Kansalaisopiston keramiikan ryhmän vetäjä perusti WhatsApp-ryhmän. Se oli aika tärkeää ryhmän ylläpitämiseksi, kun normaalisti tunnit ovat tärkeitä myös sosiaalisesti vaikka keramiikan tekeminen pääasia onkin. Teoriaa voi opettaa myös etänä, vaikka savi on omin käsin muokattava kotona ja koululla myöhemmin poltettava.

”Aikuisopiston alaisena toimivan puhallinorkesterimme kapellimestari järjesti peruuntuneiden harjoitusten tilalle verkon kautta videoharjoituksen.” ” Laulan karaokea kansalaisopistossa. Videoimme kotona laulujamme ja jaamme videoita toisillemme WhatsAppin kautta.”

Opiskelen yksinlaulua ja opettajani on järjestänyt virtuaalisia laulutunteja. YouTubesta löytyy hyviä harjoitteita. Opettaja on tehnyt säestykset koko ryhmälle, jokaiselle omasta laulusta, jonka mukaan voi harjoitella. Se pitää videoida itse ja lähettää opettajalle. Sitten on vielä virtuaaliharjoitus, jossa opettaja säestää ja minä laulan. Siinä on ongelma äänen synkronoinnissa, pientä viivettä. Yhteys on Zoom.

Kirjastossa muusikko Timo Rautala ja Katriina Rainio olivat siellä soittamassa ja laulamassa suomalaisia ikivihreitä ja seurasin netin kautta tätä tilaisuutta. Muuten he ovat siellä kerran kuukaudessa/viikossa ja silloin olen paikalla yhteislaulutilaisuudessa. Sekin tuntui hyvältä, kun näki heidät esiintymässä.

”Vapaaehtoistyön koulutus piti olla maaliskuussa, mutta se peruuntui koronan vuoksi ja toteutettiin sitten Adobe Connect -sovelluksella. Kaikki mummot osasivat käyttää sovellusta.” ”Jäsenistön kuukausitapaamisten tilalla on nyt viikoittain videopalaveri.”Yhdistyksen kokouksia, senioriryhmän tapaaminen.”

”Kuunnellut konsertteja striimattuina, katsonut oopperaa, stand uppia, lukenut e-kirjoja ja kuunnellut äänikirjoja, jumpannut YouTuben avulla.” ”Teatteriesityksen striimaukseen ja oopperan katsomiseen omalla sohvalla.” ”RSO:n konserttien striimaukset.”Olen katsellut paljon oopperatalojen tallenteita ja taidemuseoitten näyttelyitä.”Kirjanjulkistamiseen osallistuminen digitaalisesti.”

”Ikääntyvien yliopiston luennolle.” ” YouTube videot sukututkijoiden seminaareista.” ”Olen YouTubesta katsonut englannin kielen opetusvideoita kun työväenopisto ei toimi.”

Sunnuntaisin on seurattu jumalanpalvelukset oman tutun papin pitämänä.

2.2 Suoria lainauksia korvaavan ohjelman järjestämisestä:

Meillä on 150 sähköpostiosoitetta, n.60% jäsenistöstä. On oltu tiiviissä yhteydessä sähköpostitse: tiedotteita liikunnasta ja kaikesta muusta toiminnasta, tietokoneen käyttöohjeita, liikuntaohjeita, kirjoittamisohjeita, käsityöohjeita, kauppojen ja apteekkien aukioloaikoja, yms.

Olen välittänyt tietoa kotisivuilla ja fb-sivuilla palveluntarjoajista, esim. kotiinkuljetuksia tuovista tahoista sekä kotijumppavideoita yhdistyksille ja jäsenille. Olen myös neuvonut puhelimitse digitaitoja niistä kysyjille.

Olen osallistunut sihteerimme järjestämään videojumppaan fb:ssa. Olen ollut jäsenistöön yhteydessä puhelimitse. Nyt 67 puhelua.

Liikunnanohjaaja toivoi meiltä vertaisohjaajilta omista liikuntaryhmistä tuttuja ohjaustuokioita videoituna. Ensin ajatus tuntui melko vaikealta, mutta monien kokeilujen jälkeen syntyi ensimmäinen video. Liikunnanohjaaja katsoi sen läpi ja teki muutamia korjausehdotuksia ja niiden pohjalta tein uuden, mikä julkaistiin FB- ryhmälleni aiheena Asahi -terveysliikunta. Olin kyllä tosi iloinen, että sain sen tehtyä ja lupasin tehdä lisääkin, jos katselijoita on.

Olen mukana tietotekniikan vertaisopastajatoiminnassa ja olemme järjestäneet työryhmien kokouksia etäkokouksina aiempien kasvokkaisten kokousten sijaan. Olen myös opastanut yhdistyksen jäseniä ja vertaisopastajia ZOOMin peruskäytössä etänä.

Olen osallistunut striimattuun jumalanpalvelukseen parikin kertaa. Toisessa minun piti pitää maallikkosaarna. Kirjoitin saarnan, mutta sen luki toinen henkilö. Jumalanpalvelus olisi ollut toisella paikkakunnalla. Hyvin meni.

Videoin omille Fb-sivuille mun ” keittiön” tapahtumia (hupimielessä). Tänään video: miten keittiön kaapin siivous räjähtää käsistä…

Nyt olemme järjestäneet viikoittain virtuaalikahveja toimituksen porukan kesken (4 henkilöä), sillä avustan paikallislehteä ja kirjoitan kutun tai kaksi joka viikko. Muuten ajaisin palaveriin silloin tällöin noin 50 km/sivu. Alustana meillä on teams.

Oma aiempi vertaistukitoiminta on osin muuttunut FB-helppiryhmän pyörittämiseksi, osin itseopiskeluun ja verkkokoulutukseen osallistumiseen

Ilmoittauduin vapaaehtoiseksi avuksi kauppaan ja apteekkiin kävijäksi toisen puolesta/avuksi. Tänään ensimmäinen apurireissu kauppaan ja apteekkiin henkilölle, joka ei itse päässyt/voinut mennä.

2.3 Korvaavaan ohjelmaan osallistumisen ja/tai sen järjestämisen merkitys ja sujuminen, kooste avoimista vastauksista:

Vastaajat kertoivat ohjelman tuoneen päiviinsä sisältöä ja ajankulua. Muiden näkeminen ja yhteydenpito on ollut tärkeää. Ennestään tutun toiminnan ja kulttuuritarjonnan jatkuminen verkkovälitteisesti on koettu erittäin merkityksellisenä.  

Oman opettelun, osaamisen ja osaamisen kehittymisen merkitys tuli esiin monissa vastauksissa. Kohtaamisten sujuvuuteen teknisten välineiden avulla oltiin pääosin tyytyväisiä, vaikeuksista ja haasteistakin huolimatta.  

Suoria lainauksia vastaajilta:

Täydennystä päivän tapahtumiin. Tuo vaihtelua päivään samalla tavalla kuin oikeat harrastukset. Sujuminen on ok, mutta vaatii melko paljon mediaosaamista.

Merkitsee itselle osaamista ja kuinka helppo on näin osallistua ja näkee muita, vaikka minulla on puoliso kaverina kotona. Osaan löytää ajankulun myös näin.

FB:n kautta jaettavassa tuessa ei reaaliaikaista kohtaamista. Etäopiskelussa reaaliaikaisuus on sujunut yllättävän hyvin, mukaan lukien kuulijoiden ja vetäjän välisen kommunikoinnin hallinta. Näistä on jäänyt pääsääntöisesti kannustava fiilis.

Osallistumiset ja kokoontumiset ovat sujuneet tosi hyvin ja mielenkiinto niitten käyttöön kasvaa koko ajan. Yksinasujana on kiva tavata tuttuja kasvokkain.

Olemme ystävien kesken jo aiemmin perustaneet pienen whatshap-ryhmän. Ja on aina ollut virkistävää, kun joku on aloittanut siellä pienen juttutuokion. Ihan vaan siis kirjoittaen.

Korvaavat ohjelmat, niin jumalanpalvelukset kuin konsertitkin ovat merkinneet paljon. Musiikki on niin oleellinen osa elämää, etten haluaisin jättää sitä pelkkien levyjen ja Spotifyn varaan. Qi gongin harjoittelu sujuu video-ohjeistuksenkin avulla, mikä on kivaa.

Hyvin, ja ovat mukavaa vaihtelua. En edes käy kovin paljon konserteissa, kun ei ole varaa enkä jaksa istua, mutta nautin nyt, kun yhä useampi tuo taiteensa verkkoon. Jumppaohjeitakin löytyi uusia.

Itse en osaisi järjestää lauluharrastusryhmän tunnin korvaamista livenä, itselläni tekniseen osaamiseen liittyvää ongelmaa. Liikuntatunnit tosi mielenkiintoiset, hyvä vaihtoehto.

Maalaamme kukin kotonamme annetusta aiheesta. Lähetämme kännykkäkuvat töistämme WhatsApp ryhmäämme ja vetäjä siirtää ne näyttelyksi Facebook ryhmäämme. Molemmissa käydään keskustelua töistä ja muustakin. En osallistu itse paljonkaan keskusteluihin, mutta luen mielellään toisten päivityksiä. Erittäin merkityksellisiä minulle on yhteydenpito ja maalaaminen ryhmän jäsenenä.

Osallistumiseni FB kautta korvaaviin liikuntaryhmiin on merkinnyt minulle todella paljon, kun aikaisemminkin olen käynyt useita x viikossa liikkumassa eri ryhmissä. Myös oman Asahi ohjauksen tekeminen videolle ja siitä saatu palaute on ollut erityisen tärkeää ja innostavaa

Uskon, että peruskäyttöopastusten myötä osa jäsenistä ja vertaisopastajista on rohkaistunut käyttämään yhteydenpito- ja opastusmahdollisuuksia hyödykseen opiskelemalla digitaitoja, joiden tärkeys on juurikin vain korostunut näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa, joissa nyt elämme. Koen suurta iloa, kun olen saanut kantaa omalta osaltani korteni kekoon digitaitojen edistämisessä.

Oma aikansa koulutuksessa meni teknisiin säätöihin ja ohjelman kesto venyi. Tallenne siitä saatiin ja se auttaa palaamaan niihin kohtiin, mitkä jäivät huomiotta, kun käytännössä opeteltavaa asiaa kokeilee. Hyvä fiilishän siitä tulee, kun oppii käyttämään eri sovelluksia. Ja tuntu, että on mukana maailmassa.

Tekniikka on pelannut hyvin ja osallistujat ovat osanneet käyttää yhteyttä. On ollut hyvä, että kokoukset on saatu pidettyä, jatkaa suunniteltua ja tehdä päätöksiä. Samoin toisten näkeminen edes kuvan välityksellä on ollut tärkeää … ja huomata, että ystävät ovat vielä terveinä.

 

3. Uusia tapoja tehdä samoja asioita kuin normaalioloissakin hyödyntäen sähköisiä mahdollisuuksia

Uusissa tavoissa tehdä samoja asioita, kuin aina ennenkin vastaajat kuvasivat osin jo samanlaisia asioita kuin aiemmissakin vastauksissa, kuten videopuheluiden käyttöönotto uutena asiana poikkeusolojen vuoksi sekä verkon kulttuuri-, harrastus- ja muun ohjelma- ja sisältötarjonnan aiempaa laajempi hyödyntäminen, koska muita vaihtoehtoja ei ole.

Tämän osion vastauksissa tuli esiin korostuneesti arkisten välttämättömien asioiden hoitaminen. Moni kertoi ottaneensa uutena asiana käyttöön mm. ruuan ostamisen verkkokaupan kautta ja verkosta ostamista oli muutoinkin lisätty, samoin kuin muuta asioiden hoitoa verkon kautta.

3.1 Suoria lainauksia vastaajilta:

Nyt tilaan verkosta ostokset ja noudan ne kaupan lastauslaiturila, tapaamatta lähikontaktissa ketään. Maksan verkkopankissa.

Kauppa-asiat hoituneet nyt K-ruokasovelluksesta. Tavarat kerätään valmiiksi, maksu sähköisesti, ajan auton kaupan takaovelle, jonne ostokset tuodaan. Itse liikkeeseen sisälle ei tarvitse ollenkaan mennä. Tätä palvelua jatkan myös mahdollisessa koronan jälkeisessä elämässä.

Ruokakaupan kotiinkuljetus ostoksille otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön eilen. Hienosti toimii palvelu ja ei tarvitse käydä kaupassa paikan päällä.

Tein Kelaan asumistukihakemuksen ja piti toimittaa kopio vuokrasopimuksesta, jota en osannut tehdä netissä ja Kelan viestikenttään laitoin viestin, että en osannut sitä lähettää ja yllätys, seuraavana päivänä Kelasta soitettiin ja hän neuvoi, miten se saadaan lähetettyä. Näin ei ehkä olisi tapahtunut ennen tätä korona juttua.

Uskon, että monet seniorit ovat uskaltautuneet esim. tutustumaan vuoden 2019 esitäytettyyn veroilmoitukseen suomi.fi -palvelussa ensimmäistä kertaa tämän poikkeustilanteen vuoksi.

Eläkeläisen olo on pysynyt melko normaalina. No apteekkiin en lähtenyt, vaan tilasin ekakerran netistä reseptilääkkeen. Onnistui.

Nyt ruokaostoksia tulee tilattua enempi netistä. Ennen oli helppo poiketa samassa korttelissa olevaan lähikauppaan, mutta kun se on nyt kielletty, netti on hyvä vaihtoehto. Ehkä jää enempikin toimintatavaksi. Aion antaa valtakirjan tytölle ajokortin uusimista varten sekä poika saa katsastaa puolestani auton.

Olen löytänyt uusia yhteydenpitotapoja, esimerkiksi videopuhelut ja videopäiväkahvit. Paperipostin sijasta voin skannata asiapapereita ja lähettää sähköpostissa. Videovirpojaiset ovat työn alla.

WhatsAppin videopuhelun opettelu oli mukava uusi asia olla yhteydessä sukulaisiin. Ulkoiluun ja ylipäätään liikkumisen hyötyihin olen saanut hyviä vinkkejä somessa (Facebook ja Twitter), ja siellä kukoistaa myös huumori, joka piristää päivää.

Olen muutaman kerran jo osallistunut live ryhmäliikuntatunteihin kotoa käsin, kun ne tällä viikolla alkoivat näkyä netin välityksellä. Lisäksi olen lukenut digilehtiä. Tämän aloitin vasta äskettäin.

Tanssitunteja järjestävä organisaatio lähetti eilen tiedon online-opetuksesta, joka koostui opettajien laatimista valmiista opetusvideoista. Tänään nautin ensimmäisestä online-balettitunnista. Se teki hyvää sekä keholle että mielelle.

Nyt edessä Skypen opettelu kokouksen pitämistä varten. Oma poika yritti opettaa asiaa etänä. Työväenopiston opettaja lähettänyt englannin läksyt sähköpostilla viikoittain ja seuraavalla viikolla oikeat vastaukset uusien tehtävien kera.

YouTubessa seuraillut live kameroita lempikohteistani maailmalla. Osallistun virtuaalimuseokierroksiin, kuuntelen oopperoita ja muuta musiikkia. Seuraan lintujen pesäkameroita netissä.

Netti-lukemista älypuhelimesta olen lisännyt melko paljon. Olen löytänyt e-kirjat ja äänikirjat ennen karanteenia ja nyt ne ovat aivan välttämättömiä. Live- ja videojumpat, aivan välttämättömiä.

 

4. Uusia asioita ja uutta tekemistä poikkeusoloissa hyödyntäen sähköisiä mahdollisuuksia

Uusina asioina ja uutena tekemisenä poikkeusoloissa vastaajat kuvasivat osin jo samanlaisia asioita kuin aiemmissakin vastauksissa, kuten videopuheluiden käyttöönotto uutena asiana poikkeusolojen vuoksi sekä verkon kulttuuri-, harrastus- ja muun ohjelma- ja sisältötarjonnan aiempaa laajempi hyödyntäminen.

Samantyyppisiä kysymyksiä esitettiin kyselyssä tarkoituksella useampaan kertaan hieman eri näkökulmista mahdollisimman rikkaan ja monipuolisen vastausaineiston saamiseksi. Alla muutamia suoria lainauksia. Vastauksissa näkyy mm. oivalluksia ja uusi kiinnostus sekä asennoituminen sähköistä maailmaa kohtaan.

4.1 Suoria lainauksia vastaajilta:

Mökkihöperyyden torjumiseksi olen oppinut nauttimaan virtuaalikäynneistä oopperoissa ja museoissa ja netflixistä löytyy filmejä joka lähtöön.

Kässämessut netissä maaliskuun lopulla on oivallus, josta tulee uutta normaalia. Seuraava on jo huhtikuun lopulla, Popaali-käsityömessut netissä -messuryhmä kasvaa jo täyttä vauhtia. Pääsee osallistumaan kotisoffalta!

Olen innostunut digitaalisten osaamismerkkien suorittamiseen netissä. Mielestäni se on hauskaa ja kehittävää sekä pitää aivot virkeinä. Virtuaalivisiitit maailman museoissa ovat myös olleet mielenkiintoisia.

Itselle uusia ovat olleet etäopiskelumahdollisuuden hyödyntäminen. Sudokumieskin voi innostua fiksuista netin sanaristikkosovelluksista.

Ei nyt niin uusia. Olen toki tilaillut netistä jo muutaman vuoden kaikenlaista; ensimmäiseksi olohuoneen ison sohvan. Kokeilunhalu auttaa. Ja uteliaisuus kaikkea uutta kohtaan. Haluaisin oman kotirobotin.

Matkustamista olen korvannut YouTubesta yms. paikoista löytyvillä videoilla. Varsinkin ultrakevyilla lentolaitteilla tai kuumailmapalloilla lentävät ja kuvaavat ovat hienoja.

Lastenlapselle 7 -vuotias ekaluokkalainen, laitan koulupäivinä puhelimella jonkin kuvan pihapiiristä esim. lintu, kasvi, eläin, vaarin puuhista tai omistani jne. Hän kirjoittaa vastauksen ja näin viestin lukeminen ja kirjoittaminen harjoittavat häntä ja kertovat samalla mitä isovanhemmat puuhaavat.

”Ehkä katselen enemmän tubettajia, julkkisten videoita, Instan käyttöä olen lisännyt. ” ”Entistä enemmän striiminä kulttuuria. Katson jopa kokkivideoita vaikken juurikaan kokkaa itse.” ”FB on nyt hyvä kun tämä korona.” ”Pelaan tabletilla pasianssia ja katselen netistä puutarhan hoitoon ja kukkien kasvatukseen liittyviä asioita.”

”Osallistun verkkokurssille.” ”Olen osallistunut luennolle.” ”Olen tilannut palveluja enemmän kuin aiemmin netistä.” ”Olen tilannut valmista ruokaa suoraan tuottajilta.” ”E- ja äänikirjat.” ”Bookbeat sai minusta asiakkaan.”

”Viritin uudelleen blokin kirjoittamisen.” ”Suunnittelen pitäväni yhden osaamani jutun tiimoilta opetusta esim. Zoomilla.”

 

5. Luovutut asiat – tehtävissä toisella tavalla kuin aiemmin hyödyntäen sähköisiä mahdollisuuksia

Vastaajat saivat kyselyssä kertoa omin sanoin myös siitä, millaista heidän elämänsä olisi normaalioloissa kyselyyn vastaamisaikaan, sekä kertoa asioista, joista ovat joutuneet poikkeusoloissa luopumaan kokonaan. Tämän jälkeen vastaajia pyydettiin pohtimaan vapaamuotoisesti, olisivatko jotkin luovutuista asioista kuitenkin tehtävissä jollain toisella tavalla kuin aiemmin.

Osa vastaajista ei nähnyt mahdollisuuksia tehdä luovuttuja asioita toisella tavalla, osa näki ja osa näki joidenkin olevan tehtävissä toisella tavalla ja joidenkin ei. Osa myös heräsi kysymyksen myötä pohtimaan asiaa ensikertaa. Ajatuksia ja ideoita syntyi laidasta laitaan. Kokosimme alle nähtyjä mahdollisuuksia.

5.1 Suoria lainauksia vastaajilta:

Tietotekniikan vertaistukitoimintaa voisi kohtuullisen hyvin toteuttaa ruudunjaon sisältävillä ohjelmilla niin, että avustaja näkee mitä avustettava tekee ja voi sen perusteella opastaa hlöä tekemään oikeita valintoja/toimintoja ongelmansa ratkaisemiseksi. Tässä kone säilyy turvallisesti avun tarvitsijan hallussa, eli auttaja ei ota konetta haltuun missään vaiheessa.

Keilakerhon vetäjänä ja innokkaana keilaajana harmittaa ko. harrastuksen tauko. Mahtaisiko aiheesta jo tänä päivänä löytyä jonkinlainen verkkoversio-korvike. Saisi kerholle toimintaa. Eipä ole aiemmin tullut mieleen.

Kyllä olisivat ja nyt olisi korkein aika myös ottaa niitä haltuun, se loisi turvallisuutta tulevaa ajatellen. Olen vielä siinä kunnossa, että olen esim. päässyt ryhmäliikuntatunneille, mutta iän myötä olisi hyvä opetella enenevässä määrin erilaisia sähköisiä vaihtoehtoja kotona jumppaamiseen.

Nyt vielä pääsen tapaamaan ystäviäni esim. kahviloihin, ravintoloihin, tapaamiset kotona. Toivoisin oppivani käyttämään erilaisia sähköisiä mahdollisuuksia yhteydenpitoon tulevaisuuttakin ajatellen, jos/kun liikkuminen ei enää niin itsestään selvää ole. Esim Skype: näkee naaman, kuin kylässä kävis.

Asiointi viranomaisten kanssa, esim. aikojen tilaaminen mm terveysasemalle jne. Olis hyvä jo opetella mm sitä, miten etähoitona tullaan meitä jatkossa yhä enemmän hoitamaan.

Kirjastopalvelut jne. sähköisenä, miten ne toimii, jos en jaksa mennä itse kirjastoon.

Lukupiiri voisi käsittääkseni toimia. Kirjastoissa on hyvät E-kirjakokoelmat ja onhan kodeissakin kirjoja, joita voisi lukea ja sitten sopia whatsapp -ryhmä koolle tai jokin muu tekniikka.

Tuota vapaaehtoistoimintaa voisi varmaan jollain tavalla hyödyntää netissä, kunhan keksitään, miten ja millä menetelmällä.

Aikaisemmat toiminnot ovat mahdollistaneet elämän jatkumisen melko normaalina. Kulttuuriharrastukset tulevat nyt sähköisten laitteiden välityksellä nautittua. Konsertit, museot, taidenäyttelyt ym.

Striimaukset on jo keksitty. Ainoa mihin voisi tarvita jotakin apua on tuo pitkäaikaishoidossa olevan ihmisen kanssa näkeminen, meillä on vielä osittain potilas osannut käyttää puhelintaan. Mutta voisi olla tarvetta, vaikka siihen että puhelin ei videopuhelun aikana ole ihan nenässä kiinni. Siis vaikka minä osaan niin potilas ei osaa tai jaksa. Ehkä helppo teline puhelimelle pelastaisi.

Kyllä. Just sovimme, miten lapsenlapsen synttäreitä juhlitaan sähköisesti.

Kodinhoitohuoneeseen olen perustanut " kuntosalin" pyrin harjoittelemaan vähän joka päivä. Soitan kavereilleni ja tyttärilleni enemmän. WhatsApp ryhmän olen perustanut tyttärieni kanssa ja vaihdamme siellä mm. kuvia lenkiltä ym. tapahtumista tai kotona tekemisistä esim. ruoan valmistuksesta. Yhdistyksen ryhmän olen perustanut niin ikään WhatsAppiin ja laitamme kuvia ja viestejä kuka mitäkin päivän askareista ilmoittelee ryhmälle.

Kyllä täytynee vain tottua eri tapaan kohdata ihmisiä, oppia ikään kuin uusi tapa ymmärtää ja olla läsnä. Pääasiahan kuitenkin on, että tapaamiset toteutuvat.

Vain mielikuvitus on esteenä.

 

6. Johtopäätökset

Kyselyn vastauksista voi itse kukin vetää omat johtopäätöksensä ja pohtia, mitä ne voisivat merkitä oman toiminnan kehittämisen kannalta tulevaisuutta ajatellen. Henkilökohtaisesti tulkitsen vastauksia siten, että mitä enemmän seniorit sähköisiin mahdollisuuksiin tutustuvat ja mitä enemmän he niitä kokeilevat ja säännöllisesti hyödyntävät sitä luontevammalta ja antoisammalta niiden hyödyntäminen tuntuu ja sitä enemmän niistä myös saadaan irti.

Oman toimintamme kehittämistä ajatellen arvelen, että meidän kannattaa kohdistaa huomiomme erityisesti luovuuden ruokkimiseen. Kyselyn vastauksista käy erinomaisesti ilmi, että kun sähköiset mahdollisuudet keksitään valjastaa palvelemaan mielenkiinnon kohteita ja sosiaalisia tarpeita joillakin käteviltä tuntuvilla tavoilla, aletaan päästä asian ytimeen. Monenlaiset ystävä-, tuttava- ja harrastuspiirit alkavat elää omaa elämäänsä ajasta ja paikasta riippumatta ja käyttötaitojen karttumisen myötä käytettyjen välineiden merkitys häviää, koska niistä tulee enää vain välineitä, jonkin itselle merkityksellisen sisällön saavuttamiseksi.  

 

Vielä kerran iso kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Ystävällisin terveisin Eläkeliiton Netikäs -projekti

Teksti: Sanna Tuominen