Avio- tai avoero myöhemmällä iällä vaikuttaa pariskunnan itsensä lisäksi myös esim. lapsiin, lastenlapsiin ja yhteiseen ystäväpiiriin.
Joskus ero tulee yllätyksenä ainakin toiselle osapuolelle, toisinaan eroon johtanut tie on pitkä ja mutkikas. Jokaisella on oma tarinansa ja oma totuutensa sekä eroon johtaneista syistä että itse erosta. Jos kommunikaatio ja kyky siihen on vuosien saatossa vähentynyt tai jopa kadonnut, saattaa olla vaikeaa selvitä erosta ilman riitaa. Yhteisistä asioista kun pitää sopia ja omaisuus jakaa. Usein tuntuu, ettei siinä tilanteessa ole kuin häviäjiä.
Ero vanhemmalla iällä, jopa yli 80-vuotiaana, koskettaa nykyään yhä useampia. Vuosittain avioliitosta eroaa yli 5000 ihmistä yli 50-vuotiaana. Eron myötä haave pariskunnan yhteisestä tulevaisuudesta rikkoutuu. Samaan aikaan osuu usein monia erilaisia elämänmuutoksia ikääntymisen sekä terveydellisten ja taloudellisten muutosten myötä. Uusia näköaloja elämään on kuitenkin mahdollista löytää minkä ikäisenä tahansa. Apua on saatavilla. Alussa monet tarvitsevat yksilöllistä keskusteluapua, ehkä terapiaa. Vähän myöhemmin apua voi saada erilaisista ryhmistä.
Eläkeliiton sopeutumisvalmennus tarjoaa ryhmäkuntoutusta, jossa tavoitteena on uusien näkökulmien saaminen, oman identiteetin uudelleen rakentaminen, arjen selkeyttäminen ja uudenlaisen elämänpolun rakentaminen. Vaikeista tunnelmista noustaan kohti valoisampaa tulevaisuutta ammattilaisen ohjaamassa vertaisuutta hyödyntävässä ryhmässä.
Lisätietoja eronneille tarkoitetuista Erosta eheäksi -kursseista ja muista sopeutumista tukevista kursseista:
Katja Harinen, katja.harinen@elakeliitto.fi, p. 040 7257 340
Projektipäällikkö, Hyvinvointia ikääntyneille -hanke
anu.korhonen@elakeliitto.fi