Pyörä

Seniorit satulaan -hanke

Kiinnostaisiko sinua aloittaa pyöräily tai haluaisitko toimia pyöräilykerhon ohjaajana?

Satulaan-hanke kannustaa yli viisikymppisiä pyörän selkään

Syyskiertue esittelee Pyöräliiton valtakunnallista Satulaan-hanketta kymmenellä paikkakunnalla itäisessä Suomessa elo-syyskuussa. Satulan selkään hyppääminen kannattaa ja tekee hyvää kaikille vuosirenkaiden määrästä riippumatta. Siitä huolimatta pyöräily vähenee merkittävästi, mitä vanhemmaksi tullaan: lähes kolmannes yli 50-vuotiaista ei pyöräile lainkaan, ja yli 65-vuotiaista pyöräilyn on lopettanut jo 44 prosenttia. Osalla taustalla on fyysisiä haasteita, mutta useimmiten kyse on turvallisuudentunteen heikkenemisestä ja epäluottamuksesta omiin pyöräily- tai liikennetaitoihin.

“Pyöräily on mitä mainioin tapa edistää terveyttä, ylläpitää toimintakykyä ja edesauttaa itsenäistä arjessa selviytymistä. Siksi haastammekin kaikki yli viisikymppiset pyörän selkään porukalla! Sekä ajovarmuus että turvallisuudentunne liikenteessä kasvavat yhdessä pyöräilemällä”, tietää Satulaan-projektikoordinaattori Mira Kokko.

Lappeenrannasta maanantaina 29. elokuuta starttaava kiertue vierailee reilun kymmenen päivän aikana Joutsenossa (30.8.), Imatralla (31.8.), Parikkalassa (1.9.), Savonlinnassa (2.9.), Joensuussa (4.9.), Polvijärvellä (5.9.), Lieksassa (6.9.) ja Nurmeksessa (7.9.) päättyen 8. syyskuuta Sotkamoon.

Pyöräilijät

Pyöräily tuo lisää vuosia elämään ja pyöräily yhdessä lisää elämää vuosiin

50-vuotiailla ja sitä vanhemmilla on lukuisia syitä pysyä terveenä ja toimintakykyisenä, kertoo Kokko: lapsenlapsista aina itsenäisen ja omatoimisen arjen pyörittämiseen ja eläkepäivistä täysipainoisesti nauttimiseen.

“Pyörää sarvista tarttumalla voi myöhäistää monia iän tuomia terveyshaasteita, kokea hienoja elämyksiä ja löytää uusia ystäviä. Siksi järjestämme syyskiertueen jokaisella paikkakunnalla pienen pyöräretken, jonka tarkoituksena on näyttää, kuinka mukavaa ja turvallista yhdessä pyöräileminen on”, Kokko summaa.

Sen lisäksi, että porukan peesissä voi kerrata liikenteessä liikkumista, ympäristön havainnointia ja nauttia itsenäisen liikkumisen riemusta, retkeläiset pääsevät tutustumaan erikoispyörien maailmaan. Liikuntarajoitteetkaan eivät estä nauttimasta pyöräilyn iloista Vaikka jalka ei enää nousisikaan entiseen tapaan, tasapaino heittelee tai lihaskunto on heikentynyt, ei hätää, sillä teknologia auttaa siellä, missä fysiikka kaipaa lisätukea, vakuuttaa projektikoordinaattori Kokko.

Kiertuepaikkakunnilla on testattavana mm. kolmipyöriä ja sähköavusteisia pyöriä, joita osallistujat saavat koeajaa retkien jälkeen. Satulaan-kiertueella on mukana myös Pyörällä kaiken ikää -hankkeen riksapyöriä liikuntarajoitteisia osallistujia varten. “Jollet ole aikaisemmin kokenut, miltä sähköpyörän tarjoama myötätuuli tuntuu, tai haluat osallistua retkelle riksan kyydissä, nyt siihen on loistava tilaisuus!”, Kokko hehkuttaa. Pyöräliitto kutsuu syyskiertueen pyöräretkille mukaan kaikki jo pyörän selässä viihtyvät yli 50-vuotiaat sekä heidät, jotka eivät ole syystä tai toisesta rohkaistuneet pyöräilemään hetkeen.

Seniorit satulaan on Eläkeliiton, Eläkeläisten ja Pyöräliiton yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on parantaa yli 50-vuotiaiden pyöräilyturvallisuutta ja yhteisöllisyyttä valtakunnallisesti.

Hankkeen pyöräilytoimintaan haetaan mukaan vapaaehtoisia vertaisohjaajia ja osallistujia. Mukaan toivotaan yli 50-vuotiaita joko aktiivisesta ohjaamisesta kiinnostuneita tai heitä, jotka eivät ole rohkaistuneet pyöräilemään aikoihin. Osallistuja saa seuraa toisista pyöräilijöistä sekä liikuntaa ja ulkoilua mukavassa porukassa.

Pyöräilytoiminnassa mm. juodaan kahvit, opitaan turvallisuutta ja liikennesääntöjä, käydään pyörälenkillä sekä ystävystytään toisiin kerholaisiin. Toiminnan sisältö on tarkoitus räätälöidä kävijöidensä näköiseksi.

Toiminta polkaistaan käyntiin valtakunnallisesti kevään 2022 aikana, heti kun vapaaehtoisia toimijoita löytyy riittävästi. Ilmoita kiinnostuksesi Pyöräliiton hanketyöntekijä Mira Kokolle p. 0451141044 tai mira.kokko@pyoraliitto.fi

Hanketyöntekijä järjestää jokaisessa toimintakaupungissa aloituskerran yhteydessä liikenneinfon vertaisohjaajille, jotta pyöräilyn aloittaminen yhdessä olisi mahdollisimman mukavaa.


  

 

Outi Kokko-Ropponen

Thumbnail
Liikuntasuunnittelija
outi.kokko-ropponen@elakeliitto.fi