Tunnetun sanonnan mukaan ihminen on sosiaalinen eläin, joka elää jatkuvassa vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa kuuluu ihmisen perustarpeisiin. Jokaisella meistä on myös biologinen tarve kiinnittyä turvallisesti toiseen ihmiseen.
Elämän ensi vaiheissa tämä toinen ihminen on oma vanhempi ja sisarus. Myöhemmin kiinteä läheissuhde syntyy omaan puolisoon. Tämä suhde on – kasvaneista avioeroluvuista huolimatta – edelleen usein vuosikymmenten mittainen.
Huolimatta ihmisen sisäänrakennetusta tarpeesta vuorovaikutukseen muiden kanssa, kärsivät valitettavan monet meistä yksinäisyydestä. On arvioitu, että joka kolmas yli 65-vuotias tuntee itsensä ajoittain yksinäiseksi ja noin viisi prosenttia heistä tuntee jatkuvampaa yksinäisyyttä.
Koettuna tunteena yksinäisyys vähentää mielenterveyden voimavaroja ja aiheuttaa univaikeuksia, surua ja jopa masennusta. Ikääntymisen myötä fyysisen toimintakyvyn rajoitteet tai vaikkapa pitkät välimatkat omiin lapsiin ja lapsenlapsiin saattavat vähentää ikäihmisten vuorovaikutussuhteita. Yksinäisyyttä voi aiheuttaa myös oman puolison menettäminen.
Onneksi yksinäisyyteen ja erilaisiin muihin toimintakyvyn haasteisiin on löydetty viime vuosina uusia lääkkeitä. Ns. green care – menetelmät ovat luontoon ja luontokappaleisiin liittyvää toimintaa, joilla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Luonto- ja eläinavusteisia menetelmiä voidaan käyttää myös ikääntyneiden toimintakyvyn edistämiseen ja kuntoutukseen. Hiljalleen jalansijaa sosiaali- ja terveydenhuollossa ovat saaneet myös erilaiset eläinavusteiset terapiat. Eläinavusteisesta terapiasta on kysymys silloin, kun terveys- tai sosiaalialan koulutuksen saanut terapeutti käyttää eläimiä työssään apuna.
Pienistä edistysaskelista huolimatta luontolähtöiset kuntoutusmenetelmät ovat suomalaisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa vielä valitettavan harvinaisia.
Eläkeliitto haluaa omalta osaltaan olla edistämässä ikääntyneiden suomalaisten hyvinvointia. Olemme yhdessä kumppaneidemme kanssa aloittaneet kehittämishankkeen, jonka tarkoituksena on vahvistaa koira-avusteisen kuntoutus- ja hoivatyön osaamista erityisesti vanhuspalveluissa ja kotihoidossa.
Suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteet ovat suuressa muutoksessa. Muutosvaiheet tarjoavat mahdollisuuden uusien menetelmien käyttöönottoon. Vanhenevassa Suomessa tarvitaan kaikki mahdolliset keinot, joilla voidaan parantaa ikäihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä sekä vähentää yksinäisyyttä.
Luonto ympärillämme on hyvinvoinnin lähde. Otetaan tämä lääke tehokäyttöön.
Anssi Kemppi
Eläkeliiton
toiminnanjohtaja