Eläkkeelle lähtö aloittaa uuden ajanjakson elämässä. Se on aika, jolloin on lupa päästää irti vanhoista kaavoista, oppia uutta ja toteuttaa unelmia. Eläkkeelle siirtyminen tuntuu kuin olisi pitkällä lomalla. Loma kuitenkin loppuu ajallaan ja arki rutiinien muodossa odottaa. Eläkkeellä oltaessa loma vain jatkuu ja tyhjät päivät voivat jossain vaiheessa muodostua ongelmaksi. Riippumatta siitä kokeeko pääsevänsä vai joutuvansa eläkkeelle, liittyy eläkkeelle siirtymiseen usein luopumista jostakin. Eläkkeelle jääminen merkitsee luopumista työyhteisöstä, omasta työroolista, joskus myös omasta tarpeellisuuden kokemuksesta.
Vinkkejä eläkepäiville
- Rytmitä arki ja ajankäyttösi. Huolehdi arkirutiinien säilymisestä.
- Pidä yhteyttä ystäviisi. Muista, että ystävystyä voi vanhemmallakin iällä. Mene siis rohkeasti mukaan uusiin sosiaalisiin tilanteisiin.
- Pidä huoli fyysisestä kunnostasi, ulkoile ja liiku. Anna arvo myös arkiliikunnalle.
- Käytä aivojasi. Älä luovu älyllisistä haasteista. Aivot eivät voi hyvin joutilaina.
- Tee asioita, joita olet aina halunnut kokeilla. Hanki uusi harrastus.
- Riko rutiineja. Tee asioita toisin, mihin olet tottunut.
- Mene mukaan toimintaan, jonka koet merkitykselliseksi.
Muutoksia ihmissuhteissa
Eläkkeelle jääminen vaikuttaa myös eläkkeelle lähtevän lähipiiriin. On aikaa tehdä enemmän asioita yhdessä lastenlasten tai ystävien kanssa. Myös parisuhde voi kokea muutoksen. Kun yhteinen aika puolison kanssa lisääntyy, se antaa mahdollisuuden toteuttaa haaveita, seikkailla ja rakentaa suhdetta uudelleen. Jos liitto on jo pitkään mennyt varoitusvalot päällä, voi lisääntynyt yhteinen aika myös olla riski parisuhteelle.
Vaikka eläkkeelle siirtyminen on monelle positiivinen asia, se voi toisille olla kuitenkin ahdistava ja pelottava kokemus. Jos työ on rytmittänyt elämää ja sosiaaliset suhteet ovat rakentuneet vain työn ympärille, putoaa moni eläkkeelle siirtyessään tyhjän päälle. Vaikka itse työ ei olisi ollut kovin antoistakaan, on se kuitenkin rytmittänyt aikaa, erottanut arjen ja viikonlopun ja työyhteisö on saattanut muodostua tärkeäksi. Muuttuneessa tilanteessa ihminen voi tuntea itsensä yksinäiseksi ja hyödyttömäksi sekä koko elämän merkityksettömäksi, jolloin alttius mielenterveyden ongelmille kasvaa. Mielen kuormittuminen voi tuoda mukanaan unettomuutta, ahdistuneisuutta, mielialan laskua, päihteiden lisääntyvää käyttöä ja se voi näkyä myös itsensä hoitamisen laiminlyömisenä. Lisäksi osalle huoli taloudellisesta selviytymisestä, avun ja tuen saamisesta ovat todellisia.
Miten selvitä muutoksesta?
Eläkkeelle jäämiseen voi valmistautua, totutella pienin askelin. Osallistumista työelämän ulkopuoliseen toimintaan kannattaa opetella jo työelämän aikana. Hyvät harrastukset ja sosiaaliset suhteet ovatkin avainsanoja onnistuneessa eläkkeelle siirtymisessä. Eläkkeelle siirryttäessä, on hyvä antaa itselle aikaa totutella uuteen tilanteeseen. Tyhjän kalenterin tuottamaa tuskaa kannattaa alussa sietää ja kuunnella omaa itseä ja omia tarpeita. Näin on mahdollista löytää itselle uusi tarpeellisuuden tunnetta vahvistava toiminta. Esimerkiksi osallistumisen vapaaehtoistoimintaan eläkevuosina on todettu lisäävän mielen terveyttä ja henkistä hyvinvointia.