Mielenterveys on osa hyvää vanhenemista eikä mielenterveydellä ole parasta ennen -päivää. Ikäihmisellä on oikeus saada apua ja tukea mielenterveyden ylläpitämiseen. Jokainen meistä voi tukea sitä omalla toiminnallaan.
Vinkit ikääntyneen mielenterveyden tukemiseen:
1. Tuo toivoa tulevaisuuteen. Toivo elää luottamuksesta siihen, että elämä kantaa ja saa oikeaa apua oikella hetkellä. Omat odotukset ja toiveet kantavat meitä eteenpäin iästä riippumatta. Tuetko sinä vanhan ihmisen toivoa?
2. Ole luottohenkilö. Elämässä on monenlaisia mullistuksia. Joskus kuitenkin tarvitsemme tukea toisilta. Voiko vanha ihminen silloin luottaa sinuun?
3. Ymmärrä erilaisuuden arvo. Mitä kauemmin elämmme, sitä omannäköisemmiksi muutumme. Kuljemme omia polkujamme. Näetkö sinä muutakin kuin vanhan ihmisen?
4. Mahdollista hyvät kokemukset. Mielenterveys on kokemus kyllin hyvästä elämästä. Se on itsensä hyväksymistä, uusien asioiden kokeilemista, mielihyväkokemuksia ja kykyä sietää vastoinkäymisiä.
5. Tue päätöksiä. Haluamme vanhanakin valita, mikä on meille hyväksi. Kuunteletko sinä ja arvostatko kuulemaasi?
6. Pidä kiinni ilosta! Kyky nauraa ja nauttia elämästä kirkastaa ajatukset ja vetreyttää kehon. Huomaa ilon aiheet arjessa. Miten sinä voit tuoda iloa vanhan ihmisen arkeen?
Lähde:
Tähän sinä voit vaikuttaa -infografi. Mielellään-verkosto; Eläkeliitto ry, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry, Suomen Mielenterveysseura ry, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry.